CURSA CAP A LA CASA BLANCA
Internacional 18/10/2012

Obama ressuscita en el segon debat

Obama ha ressuscitat, però els analistes no creuen que la bona actuació del president en el segon debat contra Romney serveixi per trencar l'empat a les enquestes. El republicà aguanta el cos a cos.

Núria Ferragutcasas
3 min

WASHINGTONBarack Obama va deixar clar en el segon debat electoral que ell no és Jimmy Carter. El president va ressorgir de les cendres del primer cara a cara contra Mitt Romney amb un esperit molt més combatiu, segur i presidencial. Amb la lliçó ben apresa, va defensar la seva gestió dels últims quatre anys i no va desaprofitar cap ocasió per atacar el seu rival republicà.

A mesura que avançava la nit, Obama es va mostrar més relaxat, còmode i, fins i tot, alegre davant un Romney més rígid, nerviós i a la defensiva. "El retorn d'Obama va ser impressionant, segurament el millor debat de la seva carrera política", assegura Alan Schroeder. Per aquest professor especialitzat en debats presidencials de la Universitat de Northeatern, el president "va dominar el cara a cara tant pel que fa a l'estil com al contingut".

Obama va clavar tots els cops baixos possibles contra l'aspirant republicà i, el més difícil, ho va fer amb decòrum. En la seva primera resposta, el candidat demòcrata el va acusar de voler afavorir només els ciutadans més adinerats. "Romney diu que té un programa de cinc punts. Però només en té un: assegurar que els més rics puguin jugar amb regles diferents", va dir.

El segon cara a cara, celebrat a Hempstead, Nova York, va ser molt més dinàmic que el primer gràcies a la participació de 80 votants indecisos. Una desena d'ells van formular preguntes i els candidats es van aixecar una vegada i una altra per contestar-les, defensar les seves posicions i interrompre els atacs del rival.

Mitt Romney no va fer una mala actuació, però va ser menys efectiva que en el primer debat, quan va aconseguir capgirar les enquestes. El republicà no es va arronsar davant les acusacions del president. "Si reelegiu Obama, tindreu quatre anys com els últims. No ens ho podem permetre", va dir, i va recordar que 23 milions de nord-americans no tenen feina.

Romney no canvia d'estratègia

L'Obama del segon debat no va tenir res a veure amb el del primer però Romney, en canvi, va seguir la mateixa estratègia. Es va tornar a presentar com un candidat de centre, va suavitzar algunes de les seves posicions, com per exemple la cobertura mèdica dels anticonceptius, i va maquillar el seu pla econòmic per fer-lo més atractiu per als votants independents. Aquest cop, però, va tenir més feina, ja que Obama va recordar-li els seus canvis d'opinió en diversos temes socials.

La millor resposta de l'aspirant a la reelecció va arribar amb una pregunta sobre política exterior. En les últimes setmanes els republicans insisteixen a comparar Obama amb el president Carter -que va perdre la seva reelecció contra Ronald Regan- i l'atac de l'ambaixada de Bengasi amb la crisi dels ostatges de l'Iran del 1979. En el debat Romney va acusar Obama d'ocultar la veritat de l'atemptat a Líbia en què van morir quatre diplomàtics nord-americans. El president va assumir tota la responsabilitat de l'atac i va acusar Romney de voler treure rèdit d'un situació tràgica.

Aquest format de debat més pròxim va permetre al públic plantejar temes espinosos, com la immigració, del qual no s'ha parlat gaire en campanya. El candidat republicà va acusar el president no haver presentat un projecte de reforma durant el seu primer any de mandat, tal com va prometre el 2008. Romney va afirmar que no tolerarà la immigració il·legal i que afavorirà l'entrada de nouvinguts al país amb una bona preparació. Obama es va defensar i va assegurar que el seu intent de reformar el sistema migratori va xocar amb l'oposició republicana al Congrés. A més, va recordar la seva mesura per evitar la deportació d'estudiants indocumentats i va criticar el suport de Romney a la polèmica llei d'immigració d'Arizona.

Un Obama més presidencial

"Obama es va mostrar més presidencial i va recuperar el seu paper de cap de l'exèrcit amb un estil calmat, confiat i sense perdre el contacte amb l'audiència", afirma la professora de tècniques de debat de la Universitat d'Emory Melissa Wade. Tot i la bona actuació del president, els analistes no creuen que les enquestes es moguin de l'empat actual entre els dos candidats. El resultat de les eleccions del 6 de novembre dependrà de l'habilitat de les dues campanyes per mobilitzar els seus votants.

stats