L'AGENDA DEL SEGON MANDAT
Internacional 13/02/2013

Obama retirarà la meitat dels soldats de l'Afganistan

El president tenia previst anunciar en el discurs de l'estat de la Unió el retorn de 34.000 militars el 2014

Núria Ferragutcasas
4 min
El president Barack Obama amb el seu cap de gabinet, Denis McDonough, ahir a la Casa Blanca.

WashingtonLa meitat de les tropes dels EUA a l'Afganistan es retiraran en un any, després de més d'una dècada de guerra. El president Barack Obama tenia previst anunciar aquesta retirada en el discurs de l'estat de la Unió celebrat la matinada passada. Un total de 34.000 dels 66.000 soldats que hi ha al país asiàtic tornaran a poc a poc en els pròxims 12 mesos i, per tant, accelera el pla de transició -redissenyat en l'última cimera de l'OTAN de Chicago-, que acabarà a finals del 2014.

D'altra banda, l'exèrcit de l'Afganistan assumirà la responsabilitat de la seguretat del país aquesta primavera, una mica més aviat del previst. Així ho van acordar, al gener, el president Obama i el seu homòleg afganès, Hamid Karzai.

En tot cas, s'esperava que la guerra de l'Afganistan ocupés un espai molt breu del discurs d'Obama al Congrés. El president volia presentar la seva agenda de govern per al seu segon mandat, que se centrarà, sobretot, en temes de política interior com la reforma del sistema d'immigració o mesures econòmiques per crear llocs de treball.

"Els discursos de l'estat de la Unió tendeixen a ser una llista de propostes polítiques i hi ha poc espai per a grans temes i retòrica inspiradora", explica Alan Lichtman, professor d'història de l'American University. Per Lichtman, Obama haurà de superar la gran polarització política del país si vol tirar endavant els seus principals reptes.

Els republicans segurament posaran entrebancs a una legislació contra el canvi climàtic o per reforçar el control d'armes, però podrien mostrar-se més oberts a negociar la regularització dels 11 milions d'indocumentats que viuen al país. De fet, l'encàrrec dels republicans al senador de Florida, el llatí Marco Rubio, per donar la resposta de l'oposició al discurs d'Obama revela la importància de la reforma de la immigració. Cap dels dos partits vol quedar al marge d'un dels temes més candents entre la creixent i influent comunitat llatina.

L'economia, la prioritat

Més inversió pública per crear creixement i més ocupació

En el seu discurs, el president volia deixar clar que la principal prioritat continua sent l'economia. Per això s'esperava que presentés mesures per crear llocs de treball a través de la inversió pública en infraestructures. Durant els últims quatre anys, la situació econòmica ha millorat, però l'atur, amb un 7,8%, encara és massa elevat. En el seu discurs, Obama també tenia previst advertir els congressistes de les conseqüències per a l'economia si no s'aturen les retallades de despesa pública de 85.000 milions de dòlars que entraran en vigor l'1 de març.

La gran promesa electoral

La reforma esperada del sistema migratori per impulsar l'economia

L'economia es recupera, lentament, i dóna més espai al president per obtenir el gran repte del segon mandat: una reforma de la immigració. D'altra banda, alguns economistes consideren que la legalització dels 11 milions d'indocumentats que viuen al país ajudarà a impulsar l'economia. Aquesta reforma s'esperava que fos un dels continguts principals del seu discurs al Congrés. A més, Obama tenia previst donar més detalls sobre la necessitat de donar la ciutadania a immigrants que s'eduquin a les universitats del país i buscar noves maneres per respondre a la falta de treballadors en el sector agrícola.

Contra el canvi climàtic

La protecció del medi ambient té protagonisme en el segon mandat

"Respondrem a l'amenaça del canvi climàtic", va dir Obama en el seu discurs d'investidura. En les últimes eleccions, la lluita contra el canvi climàtic va ser ignorada pels dos partits. El president va intentar sense èxit aprovar una legislació per protegir el medi ambient en el primer mandat. El seu lideratge dèbil i la forta oposició republicana han aturat la norma que pretenia regular els gasos d'efecte hivernacle.

Diverses organitzacions ecologistes esperaven ahir que el president presentés algunes mesures concretes per combatre el canvi climàtic. "El president pot tirar endavant ordres executives, com ha fet en el control d'armes, per aconseguir el seu objectiu", afirma el professor Allan Lichtman.

La matança de Newtown

Lleis per restringir l'accés a armes i prohibir els rifles d'assalt

La matança a l'escola de Newtown ha estat un punt d'inflexió per al control d'armes. El president ja ha impulsat diferents mesures per reduir la violència, però amb el seu discurs d'ahir espera aconseguir el suport del Congrés per restringir l'accés a les armes. Algunes propostes com la prohibició dels rifles d'assalt i limitar els carregadors a 10 bales seran molt difícils d'aconseguir.

La creació d'un sistema de dades per controlar els antecedents penals i psíquics dels compradors d'armes, en canvi, té més possibilitats de tirar endavant. Tot i així, Obama primer haurà de fer front a la poderosa Associació Nacional del Rifle.

Política exterior

La fi de la guerra de l'Afganistan i l'amenaça nuclear

La política exterior té un paper secundari en els discursos de l'estat de la Unió i aquest any s'esperava que no fos una excepció. A banda de la retirada de tropes a l'Afganistan, Obama tenia previst explicar la seva proposta per reduir l'arsenal nuclear -que ja va avançar dilluns el diari New York Times- . També s'esperava que parlés sobre l'amenaça nuclear de l'Iran i Corea del Nord, de les dificultats de les transicions democràtiques al Nord d'Àfrica i del conflicte de Síria.

stats