Publicitat
Publicitat

ESTATS UNITS

Obama reunirà policies i líders comunitaris per mirar de refer ponts

El franctirador de Dallas era un "dement" que va actuar sol, diu el president

Les crides a la calma i a “tornar a unir el país” van ser una constant ahir arreu dels Estats Units, després de l’assassinat de cinc policies a Dallas pels trets d’un franctirador durant una manifestació contra els abusos de la policia cap a la minoria negra. Líders polítics, religiosos i de les organitzacions civils van fer crides a refer ponts i fins i tot familiars de les dues últimes víctimes negres de la brutalitat policial -els casos de Louisiana i Minnesota que van motivar la marxa de Dallas- van voler deixar clar que “la violència no és la resposta”.

“Per molt dolorosa que hagi sigut aquesta setmana, crec fermament que els Estats Units no estan tan dividits com alguns han suggerit”, va tranquil·litzar el president Barack Obama des de Polònia, on ahir va cloure la cimera de l’OTAN. Obama va posar en relleu el rebuig unànime que els fets de Dallas han generat en la societat nord-americana i va assegurar que el franctirador, a qui va qualificar de “dement”, “no és representatiu de la comunitat afroamericana” dels EUA. “El perill aquí és que es vulgui suggerir que l’acte d’un individu amb problemes mentals suposa una declaració política d’un abast més gran”, va advertir.

Troben material per a explosius

Poques hores abans s’havia sabut que Micah X. Johnson, afroamericà de 25 anys i exreservista de l’exèrcit que va combatre a l’Afganistan, va ser l’únic atacant a Dallas, malgrat que en un primer moment s’havia parlat d’una acció coordinada de diversos franctiradors. Els tres detinguts durant la manifestació van ser posats en llibertat i l’alcalde de Dallas, Mike Rawlings, va assegurar que tots els trets els havia disparat “aquest individu des d’un sol edifici”.

En un escorcoll divendres a casa seva van trobar material per fer explosius, munició, rifles i un diari amb tècniques de combat. Johnson, que durant el seu atac -mentre estava atrinxerat i negociava- va dir als policies que estava “furiós” per la mort de negres a mans de la policia i que “volia matar blancs, especialment policies blancs”, interactuava a les xarxes amb diversos grups per l’anomenat “poder negre” i en els últims dies havia publicat missatges contra els blancs a Facebook.

Obama, que ha escurçat el viatge a Espanya un dia per poder visitar Dallas com més aviat millor, va anunciar que la setmana que ve convocarà el grup de treball que es va crear arran de les protestes de Ferguson el 2014. La trobada vol reunir “representants de la policia i de les forces de l’ordre amb activistes comunitaris i representants dels moviments pels drets civils”, va dir Obama, per acordar “accions constructives” per afrontar la situació generada pels esdeveniments de l’última setmana.

Protestes pacífiques

L’endemà de l’incident de Dallas el moviment Black Lives Matter (Les vides dels negres importen) va tornar a prendre els carrers de manera massiva i pacífica en protesta per les morts de Philando Castile prop de Sant Paul, a Minnesota, i Arlon Sterling a Baton Rouge, Louisiana. La protesta més gran va reunir desenes de milers de persones a Atlanta, on no hi va haver incidents importants tot i que van ser detingudes 10 persones. En total, segons Efe, hi va haver 77 detinguts a les manifestacions que es van registrar en un total de 18 ciutats del país, entre les quals Nova York, Washington, Phoenix, San Francisco, Philadelphia o Nova Orleans.

Però mentre el moviment pels drets de la minoria negra i contra la brutalitat policial mantenia el seu tarannà pacífic, alguns incidents van enterbolir encara més l’ambient enrarit arran del tiroteig de Dallas. Les autoritats van informar de tres tirotejos en què les víctimes, de nou, eren policies i en tres estats diferents del país. A Tennessee un home va obrir foc en un hotel i després a l’autopista i va matar una dona i va ferir diverses persones, entre elles un policia. L’autor dels fets també va dir que estava furiós per les morts de negres a mans de la policia. A Saint Louis, Missouri, un home va disparar per l’esquena al policia que l’havia fet parar mentre conduïa per una suposada infracció de trànsit i a Geòrgia un jove de 22 anys va cridar la policia i quan els agents van arribar els va disparar i en va ferir un. Els departaments de policia de les grans ciutats, de fet, continuen en alerta des de l’incident de Dallas i la majoria han instaurat l’obligació dels agents d’anar sempre en parelles.