Internacional 24/05/2015

Obama s’enroca en el seu pla militar tot i l’avenç jihadista

Admet els “revessos” però es nega a enviar tropes a Síria i l’Iraq

Núria Ferragutcasas
3 min
El president dels Estats Units, Barack Obama, es va reunir divendres amb el seu govern.

Washington“Revessos tàctics”. Així és com el govern dels Estats Units ha qualificat les caigudes de Ramadi -la capital de la província iraquiana d’Anbar- i de la històrica ciutat de Palmira, a Síria, a mans de l’Estat Islàmic. Per al president nord-americà, Barack Obama, el seu país i els seus aliats “no estan perdent la guerra” contra els jihadistes i, per tant, no té previst canviar la seva estratègia militar.

Tanmateix, les últimes derrotes han incrementat les crítiques contra la seva política exterior al Pròxim Orient. Tant analistes com legisladors de l’oposició han alertat que l’estratègia del president “no funciona” i és “tova”. “Portem vuit mesos en una guerra que ja vam anticipar que duraria molts anys”, va explicar Obama aquesta setmana en una entrevista a la revista The Atlantic per defensar el seu pla militar a Síria i l’Iraq contra l’Estat Islàmic.

L’inquilí de la Casa Blanca admet que és necessari reforçar l’ajuda a l’exèrcit iraquià -de fet, el seu govern ha anunciat l’enviament de 1.000 míssils antitancs per combatre vehicles amb conductors suïcides-, però continua oposant-se a un nou desplegament de tropes nord-americanes a la regió. Per a Obama, una de les lliçons més importants de la Guerra de l’Iraq és que enviar soldats no sempre és la resposta a les amenaces contra el seu país.

“Si ells [els iraquians] no estan disposats a lluitar per la seva seguretat -va dir el mandatari en la mateixa entrevista a The Atlantic -, nosaltres no ho podem fer per ells”.

Crítiques dels republicans

Els republicans veuen el conflicte d’una manera molt diferent. Després d’anys a la defensiva per la impopular Guerra de l’Iraq, consideren que el lideratge “dèbil” d’Obama en política exterior és una de les causes de l’ascens de l’Estat Islàmic.

“Això és un desastre, ja ho vèiem venir -va lamentar divendres el senador republicà John McCain-. La situació seguirà igual fins que tinguem una veritable estratègia”. Un pla seriós, segons l’excandidat a la presidència dels EUA, passaria per desplegar 10.000 soldats nord-americans amb l’objectiu d’ajudar els iraquians a combatre les milícies de l’Estat Islàmic.

Amb les victòries a Ramadi i Palmira, els jihadistes ja controlen un 50% de Síria i un terç de l’Iraq i afegeixen més pressió sobre Washington perquè canviï el seu pla militar a la zona, que ara es concentra en atacs aeris i en l’entrenament de soldats iraquians. L’Estat Islàmic ha sortit revigoritzat de les últimes batalles, però difícilment repetirà els avenços que va obtenir el juny de l’any passat, segons l’expert en política exterior de Brookings Kenneth Pollack. “La ciutat de Bagdad -que és a 110 quilòmetres de Ramadi- no està en perill de caure en mans de l’Estat Islàmic”, assegura l’expert. La capital de l’Iraq no està només defensada pel seu exèrcit, sinó també per desenes de milers de milicians xiïtes, que tenen el suport de l’Iran.

Per a Pollack el fet que el mes passat les forces aliades i els milicians xiïtes de Tikrit recuperessin la ciutat natal del dictador Saddam Hussein va evidenciar que Washington necessita Teheran per ajudar els iraquians a derrotar els jihadistes.

Al Pentàgon estan convençuts que tard o d’hora es recuperarà Ramadi. “La nostra estratègia està funcionant”, va dir el coronel de l’exèrcit nord-americà Steve Warren, que va subratllar que les forces iraquianes no van fugir de les seves posicions com van fer l’any passat. L’Estat Islàmic té ara “la paella pel mànec, i era el moment que les forces iraquianes es reposicionessin”, va dir el portaveu del departament de Defensa dels EUA.

Més ajudes als rebels sirians

La situació a Síria, però, és més preocupant. No tan sols per la gran àrea que controlen els jihadistes sinó també per la complexitat del conflicte. Alguns analistes consideren que el govern d’Obama no pot continuar ignorant la guerra civil que viu el país i que calen mesures més audaces per ajudar els rebels sirians “moderats” a lluitar contra les forces de l’Estat Islàmic.

“Obama ha estat esperant una solució perfecta per al Pròxim Orient, i això no existeix. En tot cas, hi ha solucions gestionables”, va afirmar a Efe l’analista del Middle East Institute Randa Slim. Per a ella, el gran error del mandatari nord-americà a Síria va ser no haver armat i entrenat a temps a l’oposició moderada al règim de Baixar al-Assad.

stats