Publicitat
Publicitat

Öcalan crida el PKK a celebrar un congrés per abandonar la lluita armada

El líder de l'organització kurda de Turquia s'adreça als seus coreligionaris en la celebració de l'any nou. Assegura que entraran "en un període nou per viure com a germans en democràcia"

El fundador i veu dirigent del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), Abdullah Öcalan, ha demanat aquest dissabte als seus coreligionaris que celebrin un congrés per decidir el final de "40 anys de lluita armada contra la República turca".

Amb aquest congrés entrarem "en un període per viure com a germans en democràcia", va anunciar l'empresonat dirigent del PKK. Öcalan, que compleix cadena perpètua en una presó turca des del 1999, ha lamentat que la llarga lluita del PKK per aconseguir l'autonomia dels kurds de Turquia està "plena de dolor i ha arribat a un punt en què no pot continuar així".

"Tenim la responsabilitat d'iniciar un nou procés", ha anunciat el dirigent kurd."El congrés hauria de determinar una nova estratègia per acabar la lluita armada", ha assenyalat, repetint una idea que ja va manifestar a finals de febrer a través d'un comunicat.

Celebració de l'any nou

El missatge d'Öcalan ha estat llegit per diputats del pro kurd Partit Democràtic dels Pobles davant milers de kurds que celebren a la ciutat de Diyarbakir el Nouruz, l'any nou kurd, una de les festes més importants d'aquest poble i carregada de simbologia en la lluita contra Turquia.

El fundador del PKK assegura que ha arribat el dia de "començar una època de pau i germanor" i assenyala els jihadistes del grup Estat Islàmic (EI) com l'actual "opressió de l'imperialisme capitalista". "La crisi del neoliberalisme en l'imperialisme capitalista està destruint la nostra regió i portant a lluites ètniques sense sentit", denuncia.

El PKK i el govern turc estan immersos des de començaments del 2013 en un fràgil procés de pau que ha servit per reduir al mínim els xocs armats però que sembla no avançar. L'organització dels kurds de Turquia acusa el govern de Recep Tayip Erdogan de no haver fet passos concrets en la millora dels drets de la minoria kurda, mentre que Ankara recrimina a la guerrilla que no hagi complert totalment el seu compromís de retirar les seves forces armades de territori kurd.

45.000 morts

El PKK va començar el seu enfrontament amb l'estat turc el 1984 amb l'objectiu d'aconseguir l'autonomia per als 12 milions de kurds que viuen al país. La lluita per la independència s'ha anat transformat en els últims anys en una exigència de més drets culturals, lingüístics i polítics. Es calcula que des d'aleshores han mort unes 45.000 persones –la majoria kurds– en aquesta guerra no declarada entre la guerrilla kurda i l'exèrcit turc.