Publicitat
Publicitat

Ofensiva aèria dels EUA a l'Iraq per recuperar el control de Tikrit

El control d'aquesta ciutat és clau per avançar cap a Mòssul, la segona ciutat del país i des del juny passat en mans dels jihadistes de l'Estat Islàmic

Els Estats Units han llançat una ofensiva aèria per ajudar el Govern de l'Iraq a prendre el control de la ciutat de Tikrit, en mans dels jihadistes de l'Estat Islàmic (EI), malgrat les reticències inicials a intervenir.

"A petició del Govern de l'Iraq, les forces de la coalició estan donant suport a les forces iraquianes en el seu combat contra l'EI dins i al voltant de Tikrit", ha assegurat el coronel Patrick Ryder, portaveu del Comandament Central dels EUA, l'encarregat de les operacions al Pròxim Orient.

"Perquè quedi clar, la coalició només està en coordinació amb el Govern de l'Iraq i les forces de seguretat iraquianes. Nosaltres no coordinem les nostres operacions de cap manera amb l'Iran o milícies afavorides per l'Iran", ha afegit Ryder en un comunicat.

El suport nord-americà

La participació nord-americana a Tikrit consisteix en atacs aeris, serveis d'intel·ligència, així com assessorament a les forces iraquianes.

Els bombardejos aeris van començar dimecres a Tikrit, encara que els nord-americans mantenen la cautela per la presència d'assessors militars iranians en aquest front.

La recuperació del control de la ciutat de Tikrit, situada al cor del Iraq sunnita, és clau per avançar cap a Mòssul, la segona ciutat del país i des del juny passat en mans dels jihadistes de l'Estat Islàmic.