Publicitat
Publicitat

DRETS HUMANS

Ofensiva al Marroc per tancar els armaris

Una activista catalana pels drets dels homosexuals, expulsada per atemptar contra la moralitat

Organitzacions pels drets humans denuncien una dura ofensiva de les autoritats del Marroc contra tots els moviments en defensa dels homosexuals. L’última víctima d’aquesta repressió ha sigut la catalana L.V., delegada de l’ONG Novact en aquest país musulmà, que va ser expulsada fulminantment sense més explicació que haver travessat la frontera amb una identitat falsa.

Al Marroc les pràctiques homosexuals estan tipificades a l’article 489 del Codi Penal: fins a tres anys de presó i una multa de mil dírhams (uns 90 euros) per als condemnats. Lluny de relaxar-se i reconèixer les diferències sexuals, el govern té a l’agenda una reforma del text legal que multiplica per 20 les multes existents.

Ser homosexual al Marroc, i encara més mostrar-ho obertament, és una mostra de valentia, perquè pot sortir car. Però des de fa mesos les organitzacions que com Novact lluiten pels drets civils en aquest país alerten del deteriorament de la situació, amb detencions i ingerències cap als que “atempten contra els fonaments socioreligiosos de la societat marroquina i contra la moralitat pública”. Són les paraules que ahir va fer servir el ministeri de l’Interior per justificar la detenció, interrogació i expulsió, sense previ avís i sense respectar les 48 hores legals, de la catalana L.V. A l’activista ni tan sols li van mostrar cap ordre formal abans d’obligar-la a embarcar en un ferri des de Tànger fins a Algesires. Des d’aquesta ciutat gaditana, L.V. va explicar ahir a l’ARA que el 22 de maig la policia ja la va visitar a casa seva per “convidar-la” a marxar del Marroc, hores abans que agafés un avió en direcció a Barcelona. Tot i que l’1 de juny els agents no li van posar cap problema a la frontera quan va tornar a entrar, 48 hores després estava expulsada.

Per a Novact no hi ha cap dubte que l’expulsió de la seva delegada forma part de la mateixa repressió cap als gais marroquins. De fet, la de L.V. és una més perquè dilluns dues activistes del col·lectiu Femen van rebre el mateix càstig després d’haver-se atrevit a besar-se en un lloc tan emblemàtic com el mausoleu de Hassan II (el pare de l’actual rei, Mohamed VI) amb el pit nu, on portaven escrit “ In gay we trust ” [Confiem en els gais]. L’endemà dos marroquins les van imitar i van ser detinguts, amb menys soroll mediàtic.

Persecució moral

Més enllà de la persecució dels gais, les autoritats tenen en marxa una croada contra el que consideren immoral. Al Festival de Canes va triomfar Much loved [Molt estimada], una història sobre una prostituta del marroquí Nabil Ayouch, titllada per un ministre com “un desacatament greu als valors morals i les dones”. La pel·lícula ha sigut vetada i no es podrà veure als cinemes. L’actriu protagonista ha denunciat amenaces de mort i, segons la premsa, un company de repartiment ha rebut una pallissa. Però els problemes de moral no són només de les autoritats. La cantant Jennifer Lopez va rebre moltes crítiques per la manera de moure’s i pel seu vestit durant un concert a Rabat que va ser televisat, per a disgust d’un ministre islamista.