Publicitat
Publicitat

Ofensiva d’Al-Assad sobre Alep amb cobertura russa

L’aviació russa va concentrar ahir els seus atacs als afores d’Alep, un dels bastions dels rebels sirians, en suport a l’ofensiva per terra de les tropes lleials a Baixar al-Assad. La ciutat, on encara queden dos milions de persones, és l’escenari des de fa més d’un any d’una batalla entre l’exèrcit sirià (al sud) i els rebels (al centre), que lluiten, a més, contra l’Estat Islàmic (a l’est). El desenllaç del conflicte sirià depèn en gran mesura del destí d’Alep, la segona ciutat més gran de Síria. “És la batalla promesa”, deia un alt responsable militar sirià a l’agència Reuters, i reconeixia també la participació en l’ofensiva de tropes de l’Iran, aliat d’Al-Assad. Teheran, però, ho nega, i només admet que dóna suport al règim amb armes i assessors.

L’exèrcit sirià va assegurar en un comunicat que està combatent contra els rebels a les províncies d’Alep i de Homs i també als voltants de la capital, Damasc. Es tracta de zones on no hi ha presència de l’Estat Islàmic. El comunicat assegura que “les operacions militars contra els grups terroristes continuen amb una campanya intensiva d’atacs aeris de l’aviació siriana, que es beneficia dels resultats dels atacs russos”.

L’Observatori Sirià dels Drets Humans, una ONG amb seu a Londres que treballa amb una àmplia xarxa d’activistes sobre el terreny, informava ahir de forts combats a la zona de Jebel Azzan, 12 quilòmetres al sud d’Alep. El centre dels combats és la carretera principal que uneix la ciutat amb la capital siriana. Les tropes d’Al-Assad haurien conquerit als rebels el poble d’Abtin i una base militar. Des de l’inici dels bombardejos russos, el 3 d’octubre, les tropes lleials al règim sirià han recuperat poblacions a l’oest del país que estaven sota control dels rebels des de l’estiu, mentre que l’Estat Islàmic té presència a l’est.