Publicitat
Publicitat

PRÒXIM ORIENT

Ofensiva estratègica de l’Iraq per expulsar l’EI de Tikrit

L’èxit de l’operació suposaria un primer pas per recuperar Mossul

L’exèrcit iraquià, juntament amb milers de milicians xiïtes, va iniciar ahir una àmplia ofensiva per recuperar la ciutat de Tikrit, ara en mans de l’Estat Islàmic (EI). Es tracta d’una operació que tant podria aprofundir en la sagnant divisió sectària del país com esdevenir una victòria clau en la campanya per reconquerir el nord i l’est de l’Iraq. La televisió estatal iraquiana va anunciar l’inici de l’ofensiva l’endemà que el primer ministre, Haider al-Abadi, visités les tropes governamentals apostades als afores de Tikrit i assegurés que havia començat el compte enrere per alliberar la ciutat.

En la seva visita aquest diumenge a Samarra, prop de Tikrit, Al-Abadi va prometre amnistiar tots els habitants de la zona que s’haguessin vist forçats a unir-se a l’EI, i va deixar clar que es tracta de la seva “última oportunitat” per abandonar les armes i cooperar amb les forces de seguretat per fer fora els jihadistes. No és el primer cop que l’exèrcit iraquià es proposa recuperar Tikrit des que la ciutat -lloc de naixement de Saddam Hussein i fortalesa sunnita- va ser presa pels extremistes, l’estiu passat. En diverses ocasions soldats i milícies han iniciat ofensives -sovint desafiant les objeccions dels oficials nord-americans, que alertaven d’un bany de sang-, però el seu recorregut ha sigut més aviat limitat.

En l’atac iniciat ahir, en canvi, hi participen més de 30.000 combatents amb el suport d’helicòpters i avions iraquians. Segons forces governamentals, és l’ofensiva més ambiciosa plantejada fins ara per recuperar Tikrit, i la més gran llançada per l’exèrcit al país des que l’EI va prendre el control de Mossul, al juny. L’exèrcit no va aclarir, però, si compta en aquesta ocasió amb la participació o col·laboració de la coalició internacional liderada pels Estats Units, que ha estat bombardejant les posicions del grup jihadista des de l’agost.

Des d’un punt de vista militar, la recuperació de Tikrit és vista com un primer pas per alliberar Mossul, situada més al nord, mentre que una derrota significaria allargar el calendari per avançar cap a la segona ciutat més gran de l’Iraq. Part de l’exèrcit nord-americà, en tot cas, qüestiona la capacitat de les forces iraquianes per emprendre una àmplia ofensiva a Mossul o la província d’Anbar, a l’oest del país i també en mans dels extremistes, i consideren que l’atac no hauria de començar fins a la tardor. No obstant això, alguns oficials dels Estats Units han plantejat en les últimes setmanes la possibilitat d’iniciar aquests atacs a l’abril. Aquestes opinions han molestat el comandament iraquià, que s’oposa a seguir els dictàmens de Washington i rebutja revelar el calendari d’ofensives militars.

Reconciliació sectària en perill

Sigui com sigui, el dubte en el curt termini és si una victòria a Tikrit podria ser contraproduent, si es té en compte l’important paper en l’ofensiva de les milícies xiïtes, temudes per la població sunnita, majoritària a la ciutat. Les milícies, controlades en gran part per l’Iran, podrien arribar a ampliar la divisió sectària del país, sobretot si continuen amb els abusos perpetrats arreu. Des que els Estats Units han tornat a l’Iraq, han pressionat per fer possible una reconciliació entre el govern liderat pels xiïtes de l’Iraq i la minoria sunnita, però fins ara hi ha hagut pocs progressos. El govern nord-americà també ha insistit que l’Iraq hauria d’establir unitats de combat sunnites per recuperar i mantenir les àrees d’aquesta comunitat, sovint envaïdes per les forces xiïtes. Segons informa el govern iraquià, dels gairebé 30.000 efectius que participen en l’operació de Tikrit tan sols hi ha entre 700 i 1.000 combatents tribals sunnites.

De fet, alguns oficials iraquians s’han referit a l’operació que va començar ahir com una venjança per les víctimes xiïtes de la massacre que l’Estat Islàmic va protagonitzar l’estiu passat a Tikrit, cosa que elevaria la probabilitat de revenges violentes. En unes imatges espantoses que van ser distribuïdes en vídeos i fotografies per part de l’EI, un grup de jihadistes -possiblement amb l’ajuda de membres de tribus sunnites locals- sacrificaven més de 1.000 soldats xiïtes des de Camp Speicher, una base militar pròxima.