Publicitat
Publicitat

AFGANISTAN

El mul·là Omar, històric líder talibà, va morir fa dos anys

El govern afganès ja ho dóna per fet: el mul·là Mohammad Omar, històric líder dels talibans, va morir fa dos anys. Els rumors sobre la seva defunció s’havien repetit diverses vegades durant els últims anys, però fins ara mai s’havien confirmat. “El govern de l’Afganistan, basant-se en informacions creïbles, confirma que el mul·là Omar va morir l’abril del 2013 al Pakistan”, va dir ahir el president afganès, Aixraf Ghani, a Twitter.

El portaveu del directori nacional de Seguretat del país asiàtic, Abdul Hassib Sediqi, havia informat prèviament que la mort del líder insurgent va tenir lloc en un hospital de la ciutat pakistanesa de Karachi, al sud. “Però no sabem si va morir per una malaltia o per algun altre motiu”, va aclarir.

Aquestes informacions, de les quals el govern afganès disposava des de fa anys, tal com va admetre, també van ser qualificades de “creïbles” pel govern dels Estats Units, mentre que els talibans -que fins ara havien desmentit la mort del mul·là- van decidir ahir no pronunciar-se sobre les afirmacions del govern de l’Afganistan.

Mohammad Omar, d’uns cinquanta anys, va néixer a la província de Kandahar, al sud-est de l’Afganistan, i va lluitar contra la invasió soviètica durant la dècada dels vuitanta, on va perdre l’ull dret per ferides de metralla.

Cap oficial dels talibans des del 1996, el mul·là Omar va ser president de l’Afganistan entre el 1996 i el 2001, després de dirigir els talibans en la victòria contra les milícies afganeses durant la guerra civil del 1992. Durant aquest període, després d’erigir-se en líder suprem dels talibans, va oferir asil al líder d’Al-Qaida, Ossama bin Laden. Després dels atemptats de l’11 de setembre del 2001 als Estats Units, quan la coalició internacional va ocupar el país a finals d’aquell any, el mul·là Omar sembla que va fugir de Kabul, on se li va perdre la pista.