Internacional 18/08/2016

L'Omran, el nen de l'ambulància que simbolitza el patiment d'Alep

La història del petit evacuat després d'un bombardeig als barris rebels: té cinc anys i sempre ha viscut en guerra

Cristina Mas
3 min
Captura del vídeo que mostra el nen Omran Daqneesh, després d'un bombardeig a l'Est d'Alep

BarcelonaBarris sencers reduïts a muntanyes de runa pels bombardejos diaris, hospitals convertits en objectiu de guerra, escoles en subterranis per esquivar els franctiradors, criatures famèliques pel bloqueig de l'ajuda humanitària, atacs amb gas sarín i amb napalm... El catàleg dels horrors de la guerra de Síria, sis anys i 600.000 morts després, és tan ampli que sembla que res pot atreure l'atenció del món.

Però la imatge d'un nen de 5 anys ensangonat assegut tot sol en una ambulància després de ser rescatat dimecres a la nit d'una casa bombardejada en un barri rebel d'Alep resumeix el patiment de tot un poble. La fotografia prové d'un vídeo gravat pels activistes de l'Aleppo Media Center i ja s'ha convertit en tot un símbol en la ciutat que viu la mare de totes les batalles d'una guerra que avui no té sortida.

Segons explica a l'ARA Bahaa Al Halabi, un d'aquests activistes que va ser testimoni de l'atac, el nen es diu Omran Daqneesh i té 5 anys: ha passat tota la vida en la guerra i el setge. En l'atac, al districte d'Alqaterji, van morir sis persones i 12 més van quedar ferides, entre ells tota la família del petit: els seus pares, els seus dos germans i la seva germana.

El petit, cobert de pols de cap a peus, va ser traslladat a l'hospital conegut com M10 (a les zones rebels els metges fan servir codis per anomenar els hospitals, per evitar els atacs) de l'est de la ciutat, que pateix atacs sistemàtics del règim sirià i els seus aliats, Rússia i l'Iran. Segons informen a l'ARA fonts mèdiques de la ciutat s'ha pogut recuperar, com la resta de la seva família.

"Els caces va començar l'atac cap a dos quarts de nou del vespre, quan tothom estava a punt d'anar a dormir. Era un edifici d'habitatges de cinc plantes, que es va col·lapsar del tot. Els equips de rescat van arribar de seguida i van començar a treure gent de sota la runa: els passaven d'un balcó a l'altre. Va ser molt complicat, perquè era un edifici alt", explica Al Halabi.

Raf Sanchez, corresponsal del diari britànic 'The Telegraph' a Jerusalem, va tuitejar la image del nen després de rebre tractament, i va indicar que l'hi havia enviat un metge d'Alep.

En les últimes setmanes la batalla d'Alep s'ha intensificat, abans que es reprenguin les converses internacionals a Ginebra a finals d'agost. Alep és la capital econòmica de Síria i des de 2012 està parcialment controlada per l'oposició al règim d'Al-Assad, que s'ha fet forta als barris de l'est de la ciutat.

Des d'aleshores el règim sotmet la zona a bombardejos sistemàtics, i a principis de juliol va aconseguir tancar el setge al voltant de les zones opositores, tallant la carretera de Castello, el pulmó que connecta la ciutat amb Turquia i que servia de ruta d'abastiment.

L'Omran, el nen de l'ambulància simbolitza del patiment d'Alep

En una ofensiva a principis d'agost diverses faccions rebels, entre les quals grups islamistes i també brigades de l'Exèrcit Sirià Lliure, van aconseguir obrir una ruta alternativa pel sud, però això no ha pal·liat el patiment de la població civil. Des d'aleshores Rússia ha intensificat els atacs, ara amb vols més curts operats des de l'Iran.

Aquest dijous, l'enviat especial de l'ONU per a Síria, Staffan de Mistura, ha suspès una reunió de l'equip d'ajuda humanitària, copresidit pels Estats Units i Rússia. De Mistura ha reconegut que no s'està complint el compromís de fer arribar ajuda humanitària a les ciutats i pobles sotmesos a setge. I ha reiterat la seva crida a una treva de 48 hores a Alep.

stats