CRISI REGIONAL
Internacional 18/09/2012

Onada antijaponesa a la Xina

La decisió de Tòquio de nacionalitzar unes illes disputades amb Pequín ha desencadenat una marea de protestes a la Xina. L'objectiu són els interessos nipons al gegant asiàtic, la majoria multinacionals.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
MÉS PROTESTES EN CONSOLATS DELS EUA
 Antidisturbis xinesos bloquegen una protesta a les portes del consolat nord-americà a Chengdu (província de Sichuan) diumenge. Centenars de manifestacions similars han tingut lloc durant tot el cap de setmana a la Xina. El detonant ha estat l'anunci per part de Tòquio de comprar tres illes de l'arxipèlag  Senkaku/Diaoyu, disputat amb Pequín.

BARCELONA.El Japó podria perdre el seu principal soci comercial si les protestes que s'encadenen des de fa tres dies acaben per paralitzar els seus interessos a la Xina. Les grans empreses nipones amb fàbriques al gegant asiàtic van decidir tancar ahir les seves portes durant almenys dos dies després de ser objecte de tot tipus d'agressions arran de l'onada antijaponesa que hi ha a la Xina. La decisió de Tòquio la setmana passada de comprar un arxipèlag disputat amb Pequín ha portat a la crisi més greu en dècades entre les dues potències. L'allau d'assalts també coincideix amb una dura efemèride per a la Xina: el 81è aniversari de la invasió nipona, que es commemora justament avui.

Canon va suspendre ahir temporalment les seves operacions després d'atacs a tres plantes. Panasonic va dir que es donen dos dies de marge per monitoritzar la situació arran de les protestes dels seus empleats xinesos. I tant Honda com Mazda i Nissan van anunciar que paraven la producció de cotxes entre dos i quatre dies. Justament els automòbils d'aquestes marques han estat objecte de sabotatges en diverses províncies xineses. També hi ha hagut problemes als restaurants japonesos, tot i que la majoria estan regentats per ciutadans xinesos. A Xangai, on hi ha una comunitat de 56.000 nipons, un grup de manifestants van expulsar tots els clients d'un establiment.

El Diari del Poble -l'òrgan oficial del Partit Comunista Xinès- no ha condemnat els assalts i ha amenaçat amb el boicot econòmic si no hi ha alternativa a la disputa per les illes deshabitades però riques en pesca i en jaciments de gas Senkaku/Diaoyu (el primer nom és com són conegudes al Japó, i el segon, a la Xina). "[La Xina] sempre ha estat molt cauta sobre la possibilitat de jugar la carta econòmica. Però si les lluites sobre la integritat territorial continuen, si el Japó continua amb les provocacions, llavors la Xina presentarà batalla", assenyalava ahir l'editorial del rotatiu.

De moment, l'ambaixada i els consolats del Japó ja han enviat correus electrònics als nacionals que resideixen a la Xina per demanar-los "màxima precaució" mentre duri l'onada de manifestacions. Les escoles japoneses, per la seva banda, han cancel·lat per avui la majoria de classes. "No he sortit durant tot el cap de setmana i he demanat al meu xicot xinès que es quedi amb mi tot el dia", explicava Casaca Morimoto, una estudiant japonesa de 29 anys de la Universitat de Shenzhen.

El rol ambigu dels EUA

L'objectiu dels manifestants xinesos indignats no han estat només interessos japonesos. A les seus diplomàtiques dels Estats Units a la Xina també hi ha hagut mobilitzacions. I és que el rol de Washington en tota la crisi regional ha estat molt ambigu. El secretari de Defensa dels EUA, Leon Panetta, va aterrar ahir a Pequín després d'una visita de dos dies a Tòquio amb el pretext de consolidar sinergies militars. El perseguia, però, la decisió de construir una segona bateria antimíssils al Japó, un acord Tòquio-Washington que ha indignat el govern xinès. Per la seva banda, el president dels EUA, Barack Obama, amb un to electoralista, va carregar ahir contra el comerç xinès. Obama va comunicar la decisió de denunciar el gegant asiàtic a l'Organització Mundial del Comerç per competència deslleial en les exportacions de cotxes.

stats