CONFLICTE TERRITORIAL
Internacional 20/08/2012

Onada d'odi contra el Japó a la Xina per unes illes disputades

K. Bradsher / A. Jacobs
2 min
Onada d'odi contra el Japó a la Xina per unes illes disputades

THE NEW YORK TIMES / HONG KONG.Les protestes contra el Japó van escampar-se ahir per tota la Xina després que un grup d'activistes japonesos van hissar banderes nipones en una illa disputada entre els dos països. L'incident va arribar quatre dies després que catorze activistes de Hong Kong, Macau i la Xina arribessin a la mateixa illa, Uotsuri, i hi despleguessin les banderes dels seus països. La tensió, doncs, va en augment.

Els manifestants van sortir als carrers en una dotzena de ciutats xineses de les províncies orientals del país: de Harbin a Shenyang al nord-est fins a Guangxhou i Shenzhen al sud-est, segons va dir Xinhua, l'agència oficial de notícies.

Els mitjans oficials xinesos van descriure les manifestacions com a poc concorregudes, amb menys de 200 persones, però les fotografies penjades a Sina Weibo, la plataforma de microblogs més utilitzada del país, demostraven que hi havia molta més gent.

"Defenseu les illes Diaoyu fins a la mort", deia una de les pancartes. Una altra assegurava: "Encara que la Xina estigui coberta amb tombes, matarem els japonesos". Una fotografia mostrava un cartell penjat a la porta de Sunning, una popular botiga d'electrodomèstics, on es deia als clients que ja no es vendrien més productes japonesos. Banderes nipones van ser cremades a l'exterior del consolat japonès a Guangzhou, d'acord amb el rotatiu nipó Asahi Shimbun.

Algunes protestes van tornar-se violentes. D'acord amb molts missatges penjats a la xarxa Sina Weibo, els manifestants van atacar restaurants de sushi o altres empreses que poguessin tenir vinculació amb el Japó. Moltes de les fotografies se situaven a Shenzhen, a la frontera amb Hong Kong, i mostraven cotxes de marques japoneses i vehicles de policia amb els vidres trencats o fins i tot se'n veien de cap per vall.

Sembla que les manifestacions estaven prohibides per la policia, que generalment no permet les protestes públiques si no és que beneficien el Partit Comunista. En el passat, Pequín havia permès que el sentiment nacionalista aparegués en les manifestacions al carrer, però les autoritats normalment les mantenen controlades per la por que puguin provocar una espiral que es giri en contra seva i s'acabin convertint en un sentiment popular antigovernamental.

De fet, mentre que moltes de les publicacions a la xarxa de microblogs expressaven odi contra els japonesos, un nombre significatiu criticaven el govern xinès per la seva "timidesa". Molts d'aquests missatges, però, van ser immediatament esborrats.

La llavor de l'odi

Un grup d'activistes conservadors japonesos podria haver plantat la llavor que porti més odi a la Xina. Una desena van nedar el matí de diumenge fins a la mateixa illa on van arribar activistes xinesos i van desplegar-hi banderes nipones.

El Japó anomena la cadena d'illes Senkaku i la Xina Diaoyu. El Japó ha controlat durant molt temps les illes, però la Xina les reclama.

El ministeri d'Exteriors xinès va demanar ahir a Tòquio que s'assegurés que els activistes japonesos no arribessin a l'illa.

Els nipons formaven part d'un grup de membres conservadors del Parlament i polítics locals que havien arribat a l'illa en una flotilla de dues dotzenes de vaixells.

stats