Internacional 17/08/2019

Salvini accepta evacuar els menors de l’‘Open Arms’

El ministre de l’Interior ho fa “en contra de la seva voluntat” i continua negant-se a evacuar la resta

Francesc Millan
3 min
Un grup de rescatats a bord de l''Open Arms', que es troba a pocs metres de l'illa italiana de Lampedusa.

Barcelona Boza, boza, boza...” Aquest era el crit que ahir proclamaven els 27 migrants menors d’edat que van ser evacuats de l’ Open Arms després que el ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, autoritzés, a contracor, el seu desembarcament a Lampedusa davant la greu situació que es viu a bord de l’embarcació de l’ONG catalana. Ho cridaven ells, però també els 107 rescatats majors d’edat que no van rebre aquest permís i que s’acomiadaven, entre aplaudiments i des de la coberta, dels joves. Boza en ful -un dels idiomes més parlats a l’oest de l’Àfrica- significa victòria. En aquest cas, però, significava victòria contra Matteo Salvini, que fa setze dies que nega el desembarcament al vaixell humanitari en el marc de la seva inamovible política de ports tancats a la immigració. Ahir, a l’hora de tancar aquesta edició, l’ Open Arms tampoc tenia permís per atracar al port de l’illa italiana, del qual es continua trobant a poc més de 800 metres.

“Autoritzo el desembarcament dels menors malgrat que em pesi. L’elecció és només del primer ministre i suposa un precedent perillós”, deia Salvini després d’anunciar la seva decisió. El primer ministre d’Itàlia, Giuseppe Conte, havia tornat a enviar una carta al líder de la Lliga demanant-li que autoritzés immediatament aquesta operació. No era el primer cop que Conte pressionava Salvini sobre la situació de la nau. Aquesta vegada, i a diferència de les anteriors, el ministre de l’Interior, que és l’encarregat d’autoritzar-ho, li va fer cas. Això sí, deixant ben clar que ell no ho hauria fet. “És responsabilitat del primer ministre”, reiterava Salvini, evidenciant la crisi de govern que viu el país transalpí i que ha trobat en el cas de l’ Open Arms un altre escenari de disputa ple de missatges polítics en clau d’unes possibles eleccions anticipades.

Els 27 menors, que van ser traslladats des del vaixell humanitari fins a terra ferma amb dues naus de la Guardia di Finanza i de la Guàrdia Costanera italiana, van ser portats al centre d’acollida que hi ha a l’interior de l’illa. Mentre sortien del port, a dins de dues furgonetes, un grup de turistes i veïns de l’illa els van rebre entre aplaudiments i crits de suport. Però l’evacuació dels menors no és suficient, recordaven ahir des de l’organització humanitària. A bord de l’ Open Arms els altres 107 rescatats continuen sense saber quan podran trepitjar terra ferma. “No sabem quan, esperem que sigui aviat”, deia, un dia més, l’ONG en declaracions a l’ARA.

El missatge d'Oscar Camps

A primera hora d’ahir, Oscar Camps, el fundador de l’organització, difonia a través del seu compte de Twitter dos vídeos contundents. El missatge, tant en un com en l’altre, era clar: la situació a bord és completament inaguantable. “La situació a l’Open Arms està fora de control. S’escapa de la nostra capacitat”, deia Camps, que recalcava que “a partir d’avui [ahir] ja no ens podem fer responsables de garantir la seguretat d’aquestes persones, ni tampoc dels tripulants”. L’activista advertia que, en qualsevol moment, es pot desencadenar una tragèdia, perquè l’estat psicològic dels nàufrags està molt castigat a causa de tants dies d’espera injustificada. Divendres, de fet, diversos migrants ja van amenaçar amb suïcidar-se i un d’ells ho va intentar. “A bord d’un vaixell d’aquestes característiques hi ha centenars de maneres d’autolesionar-se i de suïcidar-se”, assegurava Camps. Com en els últims dies, l’activista es guardava un missatge per als governs europeus: “Si fos un polític o un president del govern, em cauria la cara de vergonya”. Camps va fer referència directa al president espanyol, Pedro Sánchez, a qui va advertir que té la obligació de vetllar pels drets d’una embarcació de bandera i tripulació espanyola. La vicepresidenta de l’executiu, Carmen Calvo, va considerar incomprensible l’actitud de Salvini.

El fundador de l'ONG catalana proactiva Open Arms, Oscar Camps, ahir a Lampedusa.

Inspecció a bord

Paral·lelament, i un cop feta l’evacuació dels menors, l’ Open Arms va ser objecte d’una inspecció ordenada per la fiscalia de la ciutat siciliana d’Agrigento, que va obrir una investigació per segrest de persones a l’embarcació catalana. Un equip mèdic i un de judicial van visitar la nau durant unes hores i, entre altres accions, van analitzar l’estat de salut i les condicions higièniques en què es troben els 107 rescatats restants. Segons informaven des del vaixell, els metges van concloure que “la situació és totalment inhumana però que la solució no és mèdica, sinó que és política”.

Ja a la nit Salvini etzibava a través del seu compte de Facebook que, segons ell, una part dels menors evacuats ahir no eren menors d’edat, insinuant que l’ONG estava mentint. “Són menors imaginaris”, deia amb certa sorna. “Són imaginaris, igual que els malalts imaginaris que demanen evacuar”, concloïa.

stats