Publicitat
Publicitat

Pakistan executa un pres condemnat a mort quan era menor d'edat

Shafqat Hussain va ser jutjat el 2004 per l'assassinat d'un nen de 7 anys per un tribunal antiterrorista que segons Amnistia Internacional "no complia els estàndards internacionals"

El Pakistan ha executat aquest dimarts un pres condemnat a mort per assassinat quan tenia suposadament 14 anys, malgrat l'oposició de grups defensors dels drets humans, les Nacions Unides i la Unió Europea.

" Shafqat Hussain ha estat penjat a les 4 de la matinada. Avui hem rebut l'ordre d'execució", ha explicat a l'agència EFE Mohammed Akram, funcionari de la presó Central de Karachi.

Hussain va ser condemnat a mort el 2004 per un tribunal antiterrorista per l'assassinat d'un nen de 7 anys. Els advocats del condemnat aconseguiren posposar l'execució fins a 4 vegades. També van recórrer la sentència el 2006 i el 2007 successivament, però van perdre les dues apel·lacions. El govern pakistanès va rebutjar el 2012 una petició de clemència.

La sentència no s'ha formalitzat fins ara degut a la moratòria de l'aplicació de la pena capital que es va mantenir en vigor al país des de 2008 fins a principis d'aquest any. No obstant però, al març, quan es va aixecar l'ajornament, un tribunal va ratificar la condemna.

Pressió internacional

Les Nacions Unides van afirmar el passat juny que el judici de Hussain " no va comptar amb estàndards internacionals" i va demanar al Pakistan que investigués les acusacions de tortura, que suposadament es van aplicar al presoner perquè confesses el crim, i la seva presumpta minoria d'edat.

Amnistia Internacional, per la seva part, va qualificar el procés judicial de "farsa que ha anat massa lluny durant massa temps", defensant que condemnar a mort un menor d'edat és "una violació de la llei internacional i pakistanesa".

En última instància, la Unió Europea també va demanar durant els últims mesos la suspensió de l'execució per "preocupació" davant una escalada en el nombre de morts a mans del govern. Des del final de la moratòria s'han executat més de 150 presos dels 8.000 que hi ha al corredor de la mort.