Publicitat
Publicitat

Palestina va patir el 2014 la major pèrdua de vides des de l'inici de de l'ocupació israeliana de 1967

Una agència de l'ONU, que qualifica de "devastador" l'any dels palestins des del punt de vista humanitari, va registrar 1.500 víctimes

El 2014 va ser un any "devastador" des del punt de vista humanitari per als palestins, que van viure la major pèrdua de vides humanes des del començament de l'ocupació israeliana de 1967, segons ha denunciat aquest dijous responsables de l'agència OCHA de les Nacions Unides. Així queda reflectit en l'informe Vides fragmentades presentat per l'agència de l'ONU per a la coordinació d'Assumptes Humanitaris, que destaca com l'any passat 1,8 milions de persones van hostilitats a Gaza, on 1.500 civils palestins van morir -inclosos 550 nens- i uns altres 100.000 van perdre les seves llars per l'ofensiva israeliana de l'estiu.

Així mateix, a Cisjordània es va batre un rècord del nombre de palestins morts en enfrontaments amb forces armades israelianes -58- i de gent desplaçada per les demolicions d'habitatges no per raó del conflicte bèl·lic, sinó per falta de permisos de construcció en l'anomenada Àrea C (sota control militar i administratiu israelià) i a Jerusalem Est, que va afectar a més de 1.200 persones.

L'informe tracta de mostrar com "el territori palestí està fragmentat a diferents nivells per diferents elements", ha explicat el director del Departament d'Investigacions de l'agència de l'ONU a Jerusalem, Ezekiel Lein. Un d'ells és, ha dit, "la divisió geogràfica entre Cisjordània i Gaza mitjançant una política de separació implementada pel govern d'Israel" i les restriccions al comerç entre les dues zones, cosa que "dificulta les possibilitats d'aconseguir una feina o reduir la pobresa ". A més, ha afegit, hi ha "la política interna palestina amb les dues zones governades per faccions diferents que tenen manca de coordinació entre elles i estan en conflicte, el qual es reflecteix en els serveis que es dóna a la gent, la crisi dels salaris, etc".

L'informe analitza les causes subjacents o responsables de la situació humanitària en els territoris palestins, "deteriorada per una perllongada ocupació i la implementació de polítiques israelianes quedificulten les possibilitats de viure una vida normal, autosuficient". Els palestins "segueixen sent objecte d'amenaces a les seves vides, la seva seguretat física i la seva llibertat", constata l'OCHA. "Si cal resumir, el problema principal a Gaza i Cisjordània a nivell humanitari és el tema de l'Àrea C i l'ús discriminatori de la terra sota l'ocupació israeliana", ha dit Lein.

Per aconseguir qualsevol millora de la situació, l'agència considera que Israel hauria de complir com a potència amb les seves obligacions de protegir i garantir les necessitats bàsiques i els drets humans de la població civil palestina, així com acabar amb els desplaçaments forçosos, la violència sense responsabilitat i la imposició de restriccions. Per la seva banda, segons l'OCHA, totes les parts en conflicte haurien d'actuar d'acord amb el dret internacional i evitar el dany a civils, a més d'acceptar les seves responsabilitats davant la llei.