Publicitat
Publicitat

Palestina porta a l’Haia proves dels presumptes crims de guerra d’Israel

El ministre d’Afers Estrangers palestí, Riad al-Maliki, va presentar ahir davant la fiscalia del Tribunal Penal Internacional (TPI) de l’Haia una pila de documents amb què els palestins pretenen demostrar que Israel ha violat les lleis internacionals als territoris ocupats des del mes de juny del 2014, moment en què els palestins van reconèixer la competència del TPI.

Són documents que “detallen” aquestes presumptes violacions, va dir Mohammad Xtaieh, membre del comitè central de Fatah, i que més endavant seran ampliats amb documents addicionals sobre els quals estan treballant els serveis jurídics palestins amb el suport de juristes estrangers.

Es tracta de la primera aportació que fa Palestina des que es va incorporar formalment al TPI al mes d’abril, i reuneix material sobre tres suposades violacions d’Israel, tant pel que fa a crims de guerra com a crims contra la humanitat.

En primer lloc, es documenten diversos aspectes de la guerra de Gaza de l’estiu passat, en què van morir més de 2.200 palestins i 73 israelians, amb dades relatives a la destrucció que va causar a la franja l’exèrcit israelià, especialment entre la població civil.

En segon lloc, s’aporta informació sobre la situació dels presoners palestins empresonats a l’interior d’Israel -lluny dels seus llocs d’origen-, i es recalca la situació dels presoners “administratius”: els que són a la presó sense haver passat pels tribunals.

En tercer lloc, es documenta l’activitat constructora de l’estat jueu a les colònies de Jerusalem i la resta de Cisjordània durant l’últim any.

Fonts palestines han indicat que demà arribarà a la zona una delegació de la fiscalia del TPI per examinar preliminarment la possibilitat que s’hagin comès crims de guerra i contra la humanitat durant l’últim any. “Si Israel decideix no col·laborar amb el TPI es veurà que les sospites són creïbles”, va explicar Mustafà Barghouthi, el membre de l’Alt Comitè Nacional palestí que s’encarrega d’aquesta qüestió.

El veto al Consell de Seguretat

“Sabem que hi ha la possibilitat que un membre del Consell de Seguretat de l’ONU [en referència als Estats Units] presenti una resolució per suspendre durant un any la decisió del TPI, però tenim garanties de dues potències més que vetaran una iniciativa semblant”, va afegir Barghouthi.