Publicitat
Publicitat

La històrica Palmira cau a mans de l'Estat Islàmic

Activistes dins la ciutat asseguren que l'exèrcit sirià s'ha retirat de la ciutat, Patrimoni de la Humanitat. Centenars d'estàtues i objectes del Museu han estat traslladats. L'aviació del règim continua els bombardejos

Combatents de l'Estat Islàmic (EI) controlen el jaciment de Palmira, a Síria, segons les informacions facilitades per activistes sobre el terreny que recull l'Observatori Sirià de Drets Humans i diversos mitjans de comunicació internacionals. Les tropes del règim de Baixar al-Assad s'haurien retirat de la ciutat, després d'haver-se endut algunes estàtues. Latelevisió estatal siriana assegura que els jihadistes han entrat a la zona del jaciment.

Abo Muaz, activista de Palmira, ha confirmat a la cadena qatariana Al-Jazira que l'EI ha capturat tota la ciutat. "L'exèrcit sirià s'ha retirat i l'EI ocupa gairebé tota la ciutat. Ja no sentim combats", diu Mouaz. També ho ha confirmat un altre activista a la BBC. Les fonts coincideixen que l'aviació siriana continua bombardejant l'enclavament i que la majoria de famílies estan abandonant la zona.

Des de fa una setmana hi ha enfrontaments als afores de la ciutat i des d'aquest matí els jihadistes controlaven un terç del jaciment. Les tropes sirianes haurien disparat artilleria pesada per repel·lir l'atac. Prèviament les forces de l'EI haurien capturat dos jaciments de gas propers. La UNESCO ja havia expressat la seva preocupació per l'estat del jaciment, que es considera un dels més importants del Pròxim Orient.

Palmira, que data del segle I i II és patrimoni de la Humanitat i el principal jaciment arqueològic de Síria. Està situada a uns 200 kilòmetres de Damasc, en una zona desèrtica que condueix fins a la frontera amb l'Iraq. Més enllà del seu incalculable valor patrimonial, Palmira està situada en una zona estratègicament important en la carretera entre la capital siriana i la ciutat de Deir al-Zour, on el règim i els opositors combaten des de fa mesos.

Segons Mamoun Abdulkarim, el director d'Antiguitats sirià, centenars d'estàtues i objectes antics del museu de Palmira han estat traslladats abans dels atacs.