01/04/2013

El Papa, per la pau a Corea i Síria

3 min
ELS GESTOS DEL PAPA El papa Francesc va passejar ahir amb el papamòbil per la plaça de Sant Pere del Vaticà per beneir els fidels i va aixecar  en braços un nen discapacitat. Fins a 250.000 persones es van aplegar per seguir en directe el primer missatge pasqual  del nou pontífex, que va fer un clam "per la pau al món sencer".

BarcelonaEl papa Francesc va llançar ahir un clam "per la pau a tot el món" en el seu primer missatge pasqual, davant de 250.000 persones aplegades en una plaça de Sant Pere on no s'hi cabia. En l'habitual repàs als conflictes mundials que el Vaticà fa el Diumenge de Pasqua, el nou papa es va referir a la creixent tensió a la península de Corea i va reclamar que "se superin les divergències i maduri un renovat esperit de reconciliació" en aquesta zona del planeta. Les paraules del pontífex prenien una significació especial després d'una setmana en què el règim de Pyongyang ha elevat el to del desafiament contra els seus enemics tradicionals -Corea del Sud i els Estats Units- i s'ha declarat en "estat de guerra" i disposat a atacar.

Com ja va fer el seu predecessor, Benet XVI, l'any passat, Francesc també va tenir unes paraules per al conflicte de Síria i va lamentar la sang que "s'ha vessat" en aquest aixecament contra el president Baixar al-Assad abans de reclamar que es trobi "una solució política a aquesta crisi". "Pau per a l'estimada Síria, per a la seva població ferida pel conflicte i amb tants refugiats que esperen ajuda i consol", va pregar el nou pontífex.

Sobre el conflicte israeliano-palestí, el Papa va reclamar a les dues parts "que reprenguin amb coratge i disponibilitat les negociacions", i també es va referir a altres punts calents del planeta, com ara l'Iraq, Mali, Nigèria i la República Centreafricana. Però el pontífex va voler anar més enllà dels conflictes territorials i va abordar qüestions com la delicada situació de les economies més desenvolupades d'un món "encara tan dividit per la cobdícia dels que busquen el diner fàcil, un món ferit per l'egoisme que amenaça la vida humana i la família", va lamentar.

Una condemna enèrgica al tràfic de persones -"L'esclavitud del segle XXI", va dir-, a la violència que està lligada al narcotràfic i un crit d'alerta "per l'explotació iniqua" dels recursos naturals van ser altres referències que va fer el Papa en la seva intervenció pasqual, que va fer des del mateix balcó de la basílica de Sant Pere on es va presentar al món com a pontífex el 13 de març.

Un papa que no és poliglot

Fidel als nous aires que ha fet bufar al Vaticà, el Papa va pronunciar el seu missatge pasqual dret, gesticulant i sense la mitra ni la casulla que acostumaven a fer servir els seus antecessors. Per si tot plegat no fos prou, el pontífex va sorprendre a tothom quan no va fer servir cap més llengua que l'italià -per al missatge i la felicitació de la Pasqua- i el llatí -per a la benedicció urbi et orbi -, a diferència del que feien papes com ara Joan Pau II i Benet XVI, que pronunciaven alguns mots en llengües com l'anglès i l'espanyol. Tot i tenir preparada la felicitació fins a en 65 idiomes -des del guaraní fins al birmà, passant pel coreà i el portuguès-, Francesc va trencar la tradició i va optar només per l'italià, que amb l'espanyol té com a llengua pròpia.

En la jornada d'ahir, el papa Francesc també va rebre un bany de masses i va passejar dalt del seu papamòbil descobert per una plaça Sant Pere entregada i que estava plena de missatges de suport per a la seva persona. A més de beneir els presents i imposar les mans a diversos nadons, va aixecar en braços un nen discapacitat enmig d'un èxtasi col·lectiu. Fins i tot es va guardar una samarreta del San Lorenzo de Almagro -el seu equip de futbol- que un argentí li va fer arribar. "És la debò, és per a vostè", li va dir.

stats