Publicitat
Publicitat

El Parlament de Birmània veta la candidatura de Suu Kyi a la presidència del país

La cambra vota en contra d'una reforma de la Constitució que li hagués permès presentar-se a les eleccions del novembre

El Parlament birmà ha rebutjat aquest dijous canviar la Constitució per reduir el control dels militars sobre el poder legislatiu i permetre que la líder opositora i Nobel de la pau, Aung San Suu Kyi, pugui ser candidata a la presidència del país.

Després de tres dies de debats, els diputats van votar cinc esmenes a la Carta Magna de 2008, redactada per l'última junta militar, que reserva amplis poders a l'Exèrcit i li reserva una quarta part dels escons a les cambres alta i baixa, a més de les assemblees regionals, segons la cadena de televisió Channel NewsAsia.

Cap de les esmenes va arribar a tenir el suport del 75% dels diputats, el mínim necessari per a la seva aprovació, inclosa una esmena que proposava rebaixar aquest límit al 70% i que hauria eliminat el poder de veto als militars.

Tampoc no va prosperar el canvi de l'article que impedeix Suu Kyi, que va patir més de 15 anys d'arrest domiciliari durant la dictadura militar, aspirar a la direcció de l'Estat per haver estat casada amb un estranger i tenir fills amb nacionalitat estrangera.

D'haver estat aprovades les esmenes, els canvis a la Constitució haurien d'haver estat ratificats en un referèndum.

L'intent de reforma constitucional es produeix abans de les pròximes eleccions generals, previstes per al novembre, les primeres que no seran organitzades per un govern militar en més de mig segle.