Internacional 29/10/2016

El Partit Pirata pot entrar al govern d'Islàndia

Els comicis arriben després de la dimissió del primer ministre Sigmundur David Gunnlaugsson fa uns mesos pels 'papers de Panamà'

Albert Naya
2 min
Seu del Partit Pirata a Reykjavík.

BarcelonaIslàndia vota aquest dissabte en unes eleccions legislatives marcades per la fragmentació política en què poden entrar al Parlament fins a set partits. El conservador Partit de la Independència parteix com a favorit en els sondejos però el centreesquerra podria aconseguir el poder i el Partit Pirata podria entrar al govern.

Totes les enquestes difoses la vigília de les eleccions donen com a guanyadors els conservadors, al poder des del 2013 en una coalició amb el centrista Partit Progressista, que té un avantatge sobre el Partit Pirata –que amenaça de ser la gran sorpresa– que oscil·la entre els dos i els nou punts percentuals.

El Partit de la Independència, però, ho té difícil per formar govern perquè els pronòstics donen als seus socis centristes al voltant del 10%, la meitat que el 2013, castigats per l'escàndol originat a l'abril pels vincles amb els 'papers de Panamà' del primer ministre Sigmundur David Gunnlaugsson.

Segons les últimes enquestes, les agrupacions polítiques més ben situades són els conservadors del Partit de la Independència, que obtindrien un suport del 21,9%, just per davant dels 'pirates' islandesos, amb un 19,1%. En tercer lloc, el Moviment d'Esquerra Verda acapara el 16% del suport, mentre que el liberal Partit Progressista en té un 10%.

L'agrupació més votada estarà, doncs, entre el conservador Bjarni Benediktsson i els pirates, amb l'activista Birgitta Jónsdóttir, que sortia com a favorita fa només una setmana. Però en un paisatge on els vots estaran molt repartits, els pactes seran la clau per formar l'executiu dels pròxims quatre anys.

Ascens del Partit Pirata

El moviment va ser creat a Suècia l'any 2006 per defensar la reforma dels drets d'autor a internet i es va estendre per tot el món. A Islàndia va sorgir el novembre del 2012, impulsat entre d'altres per Birgitta Jónsdóttir, coneguda activista de WikiLeaks i llavors diputada pel Moviment d'Esquerra Verda, agrupació que va aparèixer en l'escena política arran de la crisi econòmica del 2008. Pocs mesos després, l'any 2013, van aconseguir tres diputats amb un 5% dels vots. Avui els pirates aconseguirien un suport de gairebé el 20%, amb possibilitats de formar govern amb Moviment d'Esquerra Verda, tercera força segons les enquestes, l'Aliança Socialdemòcrata i el centrista Futur Brillant.

Partit de la Independència, l'històric guanyador

El partit liderat per Bjarni Benediktsson arriba amb l'objectiu no només de guanyar les eleccions, sinó també de poder formar govern. El partit, fundat l'any 1929, només ha perdut els comicis del març del 2009 en tota la seva història. Benediktsson arriba en les seves terceres eleccions amb la intenció de poder governar, però la davallada en les enquestes dels centristes i la negativa de la majoria dels partits opositors a pactar amb ells fan molt difícil imaginar una fórmula per aconseguir el poder.

stats