Publicitat
Publicitat

Pequín prohibeix fumar en llocs públics

El govern també veta la venda de cigarretes a menys de 100 metres d'una escola

Decisió sense precedents a la Xina. A partir d'avui queda prohibit fumar a restaurants, oficines i en el transport públic de Pequín i castigarà els ciutadans incívics amb multes de 30 euros. La capital del gegant asiàtic ha iniciat una autèntica creuada contra el tabac amb una normativa específica disposada a combatre els índexs de tabaquisme, un dels més alts del món.

Amb la llei a la mà, qualsevol persona que fumi en edificis públics a la capital podrà ser castigat amb una multa de 200 iuans (30 euros, al canvi), quantitat que suposa un augment astronòmic de l'actual multa que és de poc més d'un euro. A patir de tres càstigs, l'incívic rebrà l'avergonyiment públic, ja que el govern inclourà el seu nom en un web oficial. Les empreses podran ser multades amb 10.000 iuans si permeten fumar al seu interior.

"El personal del restaurant té el deure de tractar de dissuadir la gent perquè no fumi", ha apuntat Mao Qunan, responsabe de la Comissió Nacional de Planificació de Salut i Família. 

El govern també ha prohibit la venda de cigarretes a botigues a menys de 100 metres de les escoles primàries i jardins d'infància segons mitjans estatals.

El tabaquisme arriba a xifres de crisi de salut a la Xina, on hi ha més de 300 milions de fumadors actius, a banda d'un gruix que també es compta en milions de fumadors passius. El preu mitjà d'un paquet de tabac és de menys de cinc iuans, uns 0,60 euros.