PRÒXIM ORIENT
Internacional 07/10/2015

Polèmica per un videojoc iranià que anima a apallissar saudites

La tensió entre Teheran i Riad ha crescut arran de l’allau a la Meca

Zahida Membrado
3 min
Polèmica per un videojoc iranià que anima a apallissar saudites

TeheranLa rivalitat entre l’Iran i l’Aràbia Saudita ha trobat un nou escenari per fer-se visible: el dels videojocs. Si al tauler de la geoestratègia Teheran i Riad mantenen una lluita silenciosa per l’hegemonia de la regió, ara l’Iran ha llançat un videojoc consistent a insultar i apallisar àrabs. Beat the Arab és el nom amb què els creadors han batejat el polèmic videojoc, que ja ha provocat la ira de l’Aràbia Saudita, un país que s’ha sentit totalment identificat amb la víctima de l’acarnissament que promou el joc.

I és que no és gaire difícil deduir que l’aplicació va dirigida als saudites. El joc presenta la figura d’un àrab vestit amb la típica túnica fins als peus i un mocador de color blanc, i anima l’usuari a insultar-lo i apallissar-lo. El joc, segons explica la web Al-Monitor, es va llançar al mercat el 2009, però des del mes passat, arran de l’escalada de la tensió entre els dos països, està sent redistribuït en diverses webs iranianes des d’on és possible descarregar-se’l gratuïtament. La televisió saudita Al-Arabiya s’ha referit al joc com un instrument d’esperit racista i ha expressat el seu malestar per la seva distribució. Les autoritats iranianes també han reaccionat iradament.

El ministeri de Cultura i Orientació Islàmica ha assegurat que totes les webs que permeten descarregar-se el videojoc seran clausurades d’acord amb la llei de crims cibernètics. Però Al-Arabiya acusa el govern de l’Iran d’estar al darrere del videojoc: assegura que la web que l’ha llançat està registrada a l’organisme persa que regula internet i afirma que els continguts compleixen els preceptes islàmics. Creat el 2007, aquest organisme, la Fundació de l’Ordinador i els Videojocs, s’encarrega de censurar tots els continguts que no superen el filtre islàmic. És per això que, recentment, va prohibir un videojoc en què l’usuari podia assassinar polítics iranians. I l’oferta era àmplia: a disposició del jugador hi havia tant polítics en actiu com dissidents o opositors empresonats.

Però els saudites tampoc s’estan quiets. Una web d’aquest país ha creat un joc que persegueix l’eliminació de les forces iranianes revolucionàries Quds. Els mitjans oficials perses no han trigat a denunciar que aquest joc saudita, Tiger Unit, promou la “iranofòbia”. Amb tot, Beat the Arab ha generat controvèrsia també dintre de l’Iran, on el 3% de la població és àrab. Algunes xarxes socials reflectien els últims dies aquest malestar, sobretot entre la població de la ciutat de majoria àrab d’Ahwaz, al sud del país. Per tal d’evitar confusions, els seus creadors van decidir substituir la paraula àrabs per saudites, i van fer així del tot explícit el blanc del joc.

A l’Iran els videojocs també estan classificats segons l’edat dels usuaris. És l’únic país del Pròxim Orient que aplica aquest sistema, supervisat per l’Associació del Software i Classificació de l’Entreteniment. D’altra banda, Hamzeh Azad, secretari del Festival de Creació de Jocs dels Estudiants Iranians, apuntava recentment en declaracions a Al-Monitor que, després que es descobrís l’assetjament sexual que van patir al març dos joves peregrins iranians a l’aeroport de Jiddah, algunes webs han començat a redistribuir el joc com a senyal de protesta pels fets.

El detonant del conflicte

Però l’enfrontament entre l’Iran i l’Aràbia Saudita s’ha intensificat sobretot arran de la mort de més de 470 peregrins iranians durant la brutal estampida que va tenir lloc el 24 de setembre a la ciutat de Mina, a escassos quilòmetres de la Meca. L’Iran, un dels països amb més morts entre les víctimes, ha demanat a Riad que es disculpi i assumeixi la responsabilitat en la tragèdia. Però les autoritats saudites acusen Teheran d’estar polititzant el drama humà, i per ara no han acceptat cap responsabilitat pels fets.

stats