Publicitat
Publicitat

Poroixenko dóna el tret de sortida a la descentralització d’Ucraïna

El president d’Ucraïna, Petró Poroixenko, va anunciar ahir l’inici del procés de reforma constitucional per a la descentralització de les regions del país, tal com estableix un dels tretze punts del pla de pau acordat a Minsk el 12 de febrer. Després de decretar la creació d’una comissió constitucional, el líder ucraïnès va avisar que serà “un procés llarg, important i imprescindible”.

Segons els acords de Minsk, la reforma hauria d’entrar en vigor abans de finals del 2015 i incloure una reestructuració del poder que tingui en compte, especialment, les particularitats de les regions rebels de Donetsk i Lugansk. Sigui com sigui, Poroixenko va deixar clar que la reforma no comportarà en cap cas una federalització del país. Aquesta va ser, durant mesos, una de les principals condicions presentades pels separatistes pro-russos per emprendre un procés de solució pacífica del conflicte, demanda que tenia el suport de Moscou. Però el setembre de l’any passat, en les primeres negociacions entre representants de Kíev i els separatistes amb la mediació de Rússia i l’OSCE, l’assumpte de la federalització ja va quedar fora de l’agenda.

Malgrat aquest avanç, un dels punts principals dels acords continua sense complir-se. Ahir l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) va afirmar que no pot constatar la retirada de l’armament pesant de la línia de separació de forces a l’est del país. Els observadors de la missió europea van explicar en un comunicat que, tot i observar la retirada de l’armament, necessiten tant “l’accés total i il·limitat” a la zona de conflicte com “dades bàsiques” sobre l’armament dels dos bàndols per verificar el seu replegament. Segons l’OSCE, la gran extensió del territori del qual s’ha de retirar l’artilleria tampoc facilita aquesta tasca, que busca crear una franja d’almenys 50 quilòmetres d’ample lliure d’armament pesant, i que separi les posicions de Kíev i els separatistes pro-russos.

Precisament ahir, les forces governamentals de Kíev van denunciar la mort de tres soldats i, un cop més, l’incompliment per part dels pro-russos de l’alto el foc i l’acord de retirada d’armament pesant.