Internacional 06/10/2017

La Campanya Internacional per l'Abolició de les Armes Nuclears rep el premi Nobel de la pau

L'organització treballa amb governs, la Creu Roja i l'ONU per prohibir les armes nuclears

P. J. Armengou
3 min
Armament nuclear al món

BarcelonaLa Campanya Internacional per l'Abolició de les Armes Nuclears (ICAN, per les seves sigles en anglès), ha sigut guardonada amb el premi Nobel de la pau 2017. ICAN treballa amb governs de tot el món, la Creu Roja Internacional i les Nacions Unides per prohibir les armes nuclears. El premi arriba en un moment de crisi nuclear per les tensions entre el món occidental, el Japó i Corea del Sud amb el règim comunista de Corea del Nord, i per la revisió del tractat antinuclear entre els Estats Units i Irán que proposa el president Donald Trump.

ICAN és una coalició internacional amb seu a Ginebra (Suïssa) que cerca mobilitzar persones de tot el món per inspirar, persuadir i pressionar els seus governs que iniciïn i donin suport a les negociacions antinuclears. L'objectiu és aconseguir la signatura d'un tractat internacional que prohibeixi les armes nuclears arreu del món, ja que, com indiquen a la seva plana web, "qualsevol ús d'armes nuclears causaria un dany humanitari i ambiental catastròfic".

"L'organització ha rebut aquest premi per la seva feina a l'hora de dirigir l'atenció cap a les catastròfiques conseqüències humanitàries de qualsevol ús d'armes nuclears i pels seus innovadors esforços per aconseguir un tractat de prohibició per a aquestes armes", ha indicat durant l'anunci del premi Berit Reiss-Andersen, presidenta del Comitè Nobel de Noruega.

"Hi ha un imperatiu humanitari universal de prohibició de les armes nuclears, fins i tot per als estats que no en tinguin. Els estats que tenen armes nuclears tenen l'obligació d'eliminar-les per complet i han d'actuar immediatament per impulsar i donar suport a un procés multilateral de negociacions per aconseguir la signatura d'un tractat que prohibeixi les armes nuclears", indica l'organització a la seva plana web.

La campanya d'ICAN reuneix organitzacions humanitàries, mediambientals, de drets humans, de desenvolupament i en favor de la pau de 70 països. Entre les personalitats que donen suport a la campanya destaquen el bisbe antiracista Desmond Tutu, el Dalai-lama, Yoko Ono i l'actor Martin Sheen.

116 anys de premis Nobel

ICAN s'uneix així a una llarga llista de personalitats i institucions que han sigut mereixedores d'aquest guardó: Martin Luther King Jr., Malala Yousafai, la mare Teresa de Calcuta o Nelson Mandela, entre d'altres. El suís Henry Dunant, fundador de la Creu Roja l'any 1859, va ser el primer a rebre aquest guardó, el 1901.

L'últim premiat va ser el president colombià Juan Manuel Santos. El comitè va decidir atorgar-l'hi "pels seus decidits esforços per acabar amb la guerra civil de més de 50 anys de durada al seu país". El 25 d'agost del 2016 Santos va signar un acord de pau històric entre el govern colombià i la guerrilla de les FARC que posava fi a un conflicte que ha costat la vida de 220.000 colombians i ha desplaçat uns 6 milions de persones.

En total, 97 persones han rebut el premi Nobel de la pau entre 1901 i 2017. La mitjana d'edat dels guardonats és d'uns 62 anys, i només en 16 ocasions el premi ha anat a parar a mans d'una dona.

L'encarregat d'atorgar el premi Nobel de la pau, per voluntat expressa d'Alfred Nobel, és el Comitè Nobel de Noruega, que està format per cinc membres nomenats pel Parlament de Noruega. Des del 1990 el premi es lliura cada 10 de desembre a l'Ajuntament d'Oslo.

El premi Nobel de la pau està dotat amb 9 milions de corones sueques (prop d'un milió d'euros). El premi es va reduir l'any 2010 de 10 a 8 milions, però en aquesta edició l'import s'ha augmentat per primer cop en 1 milió.

La informació sobre la campanya per abolir les armes nuclears, en català
stats