MATANÇA ALS ESTATS UNITS
Internacional 16/12/2012

Pressió a Obama perquè endureixi el control de les armes

El debat sobre el control d'armes ressorgeix per enèsim cop amb la massacre a l'escola de primària de Newtown. Aquest cop, amb més pressió sobre el president Barack Obama perquè actuï.

Núria Ferragutcasas
2 min
HOMENATGE A LES VÍCTIMES 
 Newtown és una ciutat consternada. Ahir molts  veïns van sortir al carrer per homenatjar les víctimes amb flors i pregàries.

WASHINGTONFa gairebé dos anys, a la cantonada d'un supermercat de Tucson (Arizona), la congressista Gabrielle Giffords va rebre un tret al cap en un acte polític i sis persones van morir, entre les quals una nena de nou anys. La massacre de Tucson va impactar l'opinió pública del país, va fer aflorar tragèdies com les de Columbine i Virginia Tech i va reobrir per enèsim cop el debat sobre la tinença d'armes. Des d'aleshores aquest tipus de matances han augmentat. En els últims sis mesos s'han produït tirotejos mortals en un cinema a Colorado, en un temple a Wisconsin, en una fàbrica a Minnesota i en un centre comercial a Oregon. Però cap d'aquests fets ha provocat un canvi en la legislació dels Estats Units per incrementar el control d'armes.

La massacre de divendres a l'escola de Newtown, a Connecticut, pot ser diferent. No només perquè amb 27 víctimes és una de les pitjors de la història del país, sinó també perquè la majoria dels morts són nens i nenes de menys de 10 anys. Les crides per endurir la legislació per la tinença d'armes han estat immediates i amb més força que mai.

Poques hores després de la tragèdia un Barack Obama visiblement emocionat va prometre prendre "mesures significatives". En el seu primer mandat el president no va impulsar cap llei en aquest sentit, i va ser un tema absent a la campanya electoral malgrat el tiroteig al cinema de Denver al juliol. Els pròxims dies Obama farà front a una gran pressió de l'opinió pública i de diferents grups i activistes contra les armes de foc perquè aquest cop actuï.

El dret a portar armes

Malgrat la pressió, el president no ho tindrà fàcil. Una gran majoria dels ciutadans estan a favor del dret a portar armes que recull la segona esmena a la Constitució. A més, la majoria republicana al Congrés i l'Associació Nacional del Rifle, un dels grups de pressió més forts de Washington, intentaran evitar que tiri endavant qualsevol restricció.

"Obtenir una arma és massa fàcil per a la gent perillosa", va assegurar la congressista demòcrata de Nova York, Carolyn McCarthy, en un comunicat. McCarthy és una dura defensora del control d'armes que va entrar en política després que el seu marit fos assassinat en un tiroteig en un tren de Long Island. La congressista espera trobar suports per presentar una nova iniciativa legislativa per limitar la compra d'armes amb alta capacitat de munició, com la utilitzada en la matança de Newtown.

Aquesta restricció ja existia -impulsada pel president Bill Clinton el 1994-, però les pressions dels grups pro armes van evitar la seva ampliació quan va expirar el 2004. Una altra demanda dels grups a favor d'augmentar el control és que els permisos d'armes siguin obligatoris i que hi hagi més inspeccions sobre els antecedents penals i psiquiàtrics de les persones que vulguin comprar pistoles. "Una majoria de gent vol aquest debat i està a favor d'aquestes mesures", afirma Christian Heyne, expert de la Coalició Contra la Violència d'Armes.

Pels partidaris de les armes, "aquesta tragèdia posa en relleu la urgència d'acabar amb la prohibició d'armes a les zones escolars", va afirmar Larry Pratt, portaveu del grup Gun Owners of America. L'argument és que cal més capacitat d'autodefensa.

stats