Publicitat
Publicitat

TENSIÓ ATENES-BRUSSEL·LES

Pressió final sobre Grècia dels socis de l’euro

Abans d’una cita clau de l’Eurogrup, el Banc Central hel·lè alerta per primer cop del risc de sortida de l’euro

Els ministres de Finances de la zona euro es tornen a veure avui les cares a Luxemburg. Per enèsima vegada, el tema sobre la taula és Grècia. El temps s’està esgotant des de principis d’any, però s’allargassa a cada reunió. Tothom coincideix a assenyalar que la trobada d’avui, a pocs dies de la finalització de la pròrroga del rescat, és clau, però ningú preveu que s’arribi al final de la saga. Sense anar més lluny, el president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, va dir ahir que les possibilitats d’un acord són “molt poques” perquè els creditors segueixen esperant les propostes del govern grec. El primer ministre hel·lè, Alexis Tsipras, hi va respondre avisant que si no s’arriba a un pacte seran els caps d’estat de la UE els que hauran de carregar amb les conseqüències del rebuig grec al pacte. El ministre de Finances, Iannis Varufakis, va afegir des de París que la decisió de tancar un nou compromís ja només correspon als líders de la UE.

De fet, Varufakis anirà avui a Luxemburg sense cap nou projecte perquè considera que l’Eurogrup no és “el lloc adequat per presentar propostes que no s’han discutit i negociat abans en un nivell menor”. Les negociacions estan paralitzades des del cap de setmana per l’enrocament en les diferències entre ambdues parts, però per l’allau de declaracions creuades no hi ha indicis que es trobin en un punt mort. Això sí, fonts governamentals gregues han desmentit que fossin ells els que abandonessin les converses i han manifestat que el grup de Brussel·les els va deixar ben clar que no té ni el mandat ni la voluntat de negociar. Per això l’executiu de Tsipras reitera una vegada i una altra que no faran el pròxim moviment. Veuen la negociació en un pla polític, i no tècnic.

Reunió a alt nivell

El canceller austríac, Werner Faymann, va fer ahir des d’Atenes unes declaracions que feien intuir que la negociació està prenent de facto aquest caràcter polític. Faymann va posar com a nou termini per a la solució la cimera europea del 25 de juny, una reunió que no preveu tractar sobre Grècia però que no podrà defugir la qüestió. Fins i tot la líder alemanya, Angela Merkel, va dir dimarts a Berlín que encara que l’acord no és a tocar farà personalment “tot el possible per mantenir Grècia a l’eurozona i que arribi a un acord amb les institucions”.

Dijsselbloem, que es troba a l’inci d’una nova cursa per renovar el càrrec de president de l’Eurogrup, va insistir ahir en un debat al Parlament holandès que els socis europeus estan absolutament en contra de la reestructuració del deute. Així, va titllar d’“incorrectes i injustes” les declaracions de Tsipras en què responsabilitzava les institucions de la falta d’acord. A Atenes, després de reunir-se amb Faymann, Tsipras contraatacava dient que si Europa persisteix en la “insistència incomprensible” d’exigir una reforma de les pensions per valor de 1.800 milions d’euros haurà d’assumir les conseqüències d’un no grec en tota regla que no serà bo per a ningú.

Avís inèdit des d’Atenes mateix

El Banc Central de Grècia també hi va posar cullerada. El governador de l’entitat bancària, Iannis Sturnaras, va alertar per primer cop que un fracàs en les negociacions podria provocar la temuda sortida del país de l’euro. “Seria l’inici d’un procés dolorós que conduiria primer a la fallida i després a la sortida de l’eurozona i, probablement, també de la Unió Europea”, va augurar Sturnaras. Sturnaras ho va dir a la presentació d’un informe sobre la política monetària del 2014 i el 2015. A l’informe, l’entitat assegura que des de l’abril hi ha hagut una fuga de capitals de 30.000 milions d’euros que posa contra les cordes la sostenibilitat del sistema financer del país. La consegüent caiguda de l’economia real, a més, podria accelerar-se en els pròxims dies si el govern no arriba a l’esperat acord, que ha de desbloquejar els 7.200 milions d’euros de l’últim tram del rescat.

Mig any després de les primeres manifestacions a favor del govern, la simbòlica plaça Sintagma d’Atenes tornava a omplir-se ahir amb milers de grecs clamant contra l’austeritat.