Publicitat
Publicitat

Pressió sobre Obama perquè enviï armes a Ucraïna

Un grup bipartidista de congressistes, liderat per John Boehner, demanen per carta al president que aprovi ajuda letal al govern ucraïnès

Un grup bipartidista de legisladors de la Cambra de Representants dels Estats Units ha sol·licitat per carta al president Barack Obama que aprovi l'enviament d'ajuda letal a Ucraïna davant la nova escalada de tensió amb els separatistes pro-russos.

En la seva missiva, els congressistes al·leguen que els acords de pau de Minsk només semblen haver consolidat una millor situació per als separatistes pro-russos, de manera que l'insten a que "aprovi ràpidament esforços addicionals per ajudar a Ucraïna a defensar el seu territori sobirà".

La carta, rubricada per vuit republicans i 3 demòcrates, que lideren els comitès parlamentaris que tracten assumptes de seguretat, especifica que aquest suport es faci a través de "la transferència de sistemes militars defensius amb armes letals".

"No hem d'esperar fins que les tropes russes i els seus aliats separatistes prenguin Mariupol i Jarkiv abans que actuem per reforçar la capacitat del Govern d'Ucraïna per dissuadir i defensar-se contra noves agressions", han afegit.

Els legisladors recorden que el Congrés ja va aprovar al desembre una llei per aplanar el camí al president en aquest sentit, tot i que asseguren entendre el desig d'Obama de prioritzar els esforços conjunts amb Europa per abordar aquesta crisi.

No obstant, destaquen que els aliats europeus i de l'OTAN "han de deixar clar que l'agressió russa al cor d'Europa és inacceptable amb fets i amb paraules".

"Però li instem a que urgeixi a Europa a tallar aquest atac a l'ordre internacional per evitar que la nostra política exterior sigui ostatge del mínim comú denominador del consens europeu", han reiterat els signants.

La carta va comptar amb el suport del president de la Cambra baixa, el republicà John Boehner; així com del líder de la majoria conservadora, Kevin McCarthy; i els seus companys de bancada, el president del Comitè d'Assignacions, Hal Rogers; el president del Comitè de Serveis Armats, Mac Thornberry; el president del Comitè d'Afers Exteriors, Ed Royce; i el president del Comitè d'Intel·ligència, Devin Nunes.

La resta de republicans que van completar la llista van ser el president del Subcomitè d'Assignacions de Defensa, Rodney Frelinghuysen i la presidenta del Subcomitè d'Assignacions d'Estat i Operacions Estrangeres, Kay Granger.

Pel costat demòcrata, els van acompanyar Eliot Engel, membre d'alt rang del Comitè de Relacions Exteriors; Adam Schiff, que ocupa el mateix càrrec en el Comitè Especial Permanent d'Intel·ligència del Congrés; i Adam Smith (D-WA), màxim representant demòcrata del Comitè de Serveis Armats.

Quan l'acord d'alto el foc a l'est d'Ucraïna amb prou feines ha complert dues setmanes, les forces governamentals i els rebels separatistes de Donetsk i Lugansk afirmen haver dut a terme la retirada dels seus armaments a partir d'una línia de separació acordada.

No obstant això, el Govern ucraïnès acusa als grups rebels de fingir un replegament per tal de reagrupar-se i preparar noves ofensives. Les autoritats de Kíev sospiten que el pròxim objectiu de les forces pro-russes serà justament Mariupol, estratègic port industrial actualment sota control del Govern.