Internacional 02/03/2015

Principi d'acord de pau a Mali, entre el govern i els rebels del nord

Les milícies de l'Azawad no han signat encara perquè volen consensuar el text amb la població

Efe
2 min
El representant de l'ONU a Mali, Mongi Hamdi (esquerre), el ministre algerià d'Afers Estrangers, Ramtane Lamamra (centre), i el secretari general del Moviment Nacional per a l'Alliberament d'Azawad, Bilal Ag Acherif (dreta), a Alger. EFE

AlgerEl govern de Mali i representants de diverses milícies revoltades que controlen la zona septentrional d'aquest país africà han signat a Alger un acord preliminar de pau, que combina major autonomia per al nord i garanties d'integritat territorial.

Segons el portaveu de la plataforma mediadora, Nuredín Layadi, el document es fonamenta en la Declaració d'Alger de juny del 2014 i és una mena de compromís en el qual les dues parts en conflicte han suavitzat les seves posicions inicials.

El pacte no ha estat rubricat, però, per la coordinarà de Moviments de l'Azawad (MLA), que reuneix els principals grups d'oposició del nord, i que ha demanat més temps per consensuar-lo amb la població.

"Nosaltres no hem signat avui [per diumenge 1 de març] aquest document perquè tenim les nostres reserves i volem algunes esmenes. Són punts que creiem fonamentals perquè la pau sigui duradora", va explicar a Efe el seu portaveu, Si Mohammad al Mulud Ramdan.

"Busquem la pau, tenim bona voluntat com demostra que hem vingut cinc vegades a Alger buscar-la, però volem que es construeixi sobre bases sòlides", va afegir.

Més optimista es mostrava l'enviat especial de l'ONU per al conflicte a Mali, Hamdi Mongi, que el va qualificar de "bon acord, inclusiu i equilibrat, encara que no respongui a totes les expectatives i desitjos de les parts"

Segons els detalls que s'han fet públics, el pacte permetrà crear assemblees regionals els presidents seran directament elegits, mentre que les poblacions del nord rebran una "major representació en les institucions nacionals"

Inclou clàusules destinades a la promoció de la pau i l'estabilitat a Mali, l'aplicació de noves normes de bona gestió pública, la transparència, la promoció del respecte dels drets humans, la justícia i lluita contra la impunitat, alhora que reconeix el imperatiu de la lluita contra el terrorisme i la delinqüència organitzada transnacional.

La firma va ser celebrada pel ministre algerià d'Afers Estrangers, Ramtan Lamamra, que va qualificar aquesta jornada com "un dia històric que obre perspectives prometedores d'un futur millor per a tots els malians".

El govern de Bamako i els rebels del nord ja van signar un primer acord d'alto el foc el 19 de febrer -dos dies després de l'inici de la cinquena ronda de negociacions-, destinat a posar fi a la violència que regna al país des el complex cop d'Estat de 2012.

La treva, aplicada en col·laboració amb la missió de l'ONU per Mali (MINUSMA), incloïa l'alliberament dels detinguts a la regió septentrional, controlada per rebels tuaregs.

stats