Publicitat
Publicitat

ESTATS UNITS

Protestes per la mort d’una noia negra a la presó

La policia publica un vídeo que mostra un arrest violent de la dona a Texas

Una altra mort d’un ciutadà afroamericà a mans de la policia ha provocat noves tensions i protestes als Estats Units. Aquest cop es tracta d’una dona jove que van trobar penjada a la seva cel·la d’una presó de Texas tres dies després d’un arrest violent. La seva família no es creu la hipòtesi de la policia, que parla d’un suïcidi, i ha demanat una investigació sobre la seva mort.

Les autoritats van publicar ahir el vídeo que mostra com un policia blanc deté la dona, Sandra Bland, després d’un control rutinari de trànsit a la població texana de Prairie View. A les imatges -que van ser gravades des de la càmera del cotxe policial- es veu com l’agent explica a la noia que l’ha aturat per no haver posat l’intermitent en canviar de carril. La tensió creix quan la dona, de 28 anys, es nega a apagar un cigarret i sortir del vehicle. Finalment, el policia la treu per la força i amenaçant-la amb una pistola elèctrica.

A continuació, el vídeo ja no mostra imatges del policia i la dona, però sí que se sent la conversa. Bland té una forta discussió amb el policia, l’insulta i li retreu que li posi el cap contra el terra. Més tard, dos agents de policia arriben al lloc dels fets.

Dubtes sobre el seu suïcidi

Les imatges d’aquest enfrontament han creat dubtes sobre l’anàlisi forense, que va determinar que la jove afroamericana s’havia suïcidat a la presó. El fiscal que porta el cas va anunciar dilluns que el cas serà investigat com un homicidi “amb l’ajuda de l’FBI”, tot i que va insistir que encara és “massa aviat” per saber exactament com va morir.

Sandra Bland, originària de Chicago, s’acabava de traslladar a Texas per treballar a la Universitat d’Agricultura de Prairie View, a prop de la ciutat de Houston. La seva germana, Shante Needham, ha explicat als mitjans de comunicació aquesta setmana que la detinguda li va trucar des de la presó per informar-la del seu arrest i li va dir que un agent li havia posat un genoll sobre l’esquena i que creia que li haviat trencat un braç.

El funeral de Sandra Bland -que va ser detinguda el 10 de juliol i va morir el dia 13- tindrà lloc avui a Illinois. L’agent que la va tenir ha sigut suspès mentre s’investiga la causa de la seva mort.

Durant els últims dies, familiars, amics i ciutadans indignats han protestat per la mort de la noia a les xarxes socials i al carrer. A més, alguns coneguts de la noia han explicat que Sandra Bland era una dona educada i amb somnis, sense motius per suïcidar-se.

“Hi ha moltes preguntes per respondre. La família de Bland té punts a favor”, va assegurar el fiscal del districte de Walter, Elton Mathis, en la roda de premsa que va oferir dilluns. Aquell mateix dia les autoritats també van difondre un vídeo de la presó que suggereix que ningú va entrar a la cel·la de la dona des de l’últim cop que va ser vista en vida. La família, però, ha demanat una altra autòpsia.

Tensions racials

El cas torna a revifar les tensions racials que hi ha al país des que fa un any la mort d’un jove negre de Ferguson, Michael Brown, a trets d’un policia blanc va desencadenar grans protestes i fins i tot disturbis violents. En els últims mesos les forces de seguretat dels Estats Units també han sigut objecte d’escrutini per altres casos d’afroamericans morts a mans de la policia.

Bland era militant del moviment Black Lives Matter [Les Vides dels Negres Importen], nascut durant l’onada de protestes per la mort de Michael Brown. “No podem deixar d’estar furiosos quan veiem una situació en què, clarament, la vida dels negres no compta”, va afirmar la noia en un vídeo que va publicar al seu compte de Facebook.