Internacional 03/07/2013

El caos al Pròxim Orient eclipsa el conflicte israeliano-palestí

Dubtes sobre quines són les prioritats d'Obama a la regió

2 min

Washington/jerusalem.A Damasc, el règim sirià liquida els rebels en una guerra civil que ja s'acosta a la tràgica fita dels 100.000 morts. Al Caire, una nova onada de protestes amenaça el president Mursi. Mentrestant, a la tranquil·la ciutat de Tel Aviv, el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, va tancar diumenge una roda de contactes per mirar de ressuscitar les inacabables negociacions de pau entre israelians i palestins.

Entre l'esperança i l'optimisme, els esforços de Kerry recorden els de molts predecessors seus. Però en un Pròxim Orient convuls pels efectes de la Primavera Àrab, la visita de Kerry a la regió posa en dubte si l'administració Obama està enfocant bé la seva política en aquesta zona d'esclat social.

El conflicte israeliano-palestí, antigament un símbol del greuge al món àrab, és ara una anècdota en un Pròxim Orient consumit per la violència sectària, la misèria econòmica i, a Egipte, per un líder elegit democràticament que segons molts ha perdut legitimitat.

"El moment d'aquesta mena de diplomàcia ha passat -assegura Robert Blecher, de l'International Crisis Group-. Treballa amb actors que ja van actuar en aquesta pel·lícula abans i el guió està construït al voltant del mateix argument. Però l'escenari és nou, la regió és un teatre totalment diferent".

L'administració Obama ha deixat enrere l'argument -utilitzat profusament durant el primer mandat- que acabar amb l'ocupació israeliana i crear un estat palestí és clau per millorar la posició dels EUA al Pròxim Orient. El conflicte israeliano-palestí és ara només un maldecap entre molts altres.

I precisament pel fet que regna el caos en altres llocs, el govern dels EUA defensa la necessitat de mantenir la pressió sobre Israel i Palestina, tenint en compte la capacitat limitada d'influència a Egipte i les reticències per intervenir a Síria.

"No hi ha inestabilitat entre israelians i palestins ara mateix -assegura Dennis B. Ross, exassessor d'Obama al Pròxim Orient-. Però si no s'actua, hi ha el risc que l'Autoritat Palestina es col·lapsi i deixi un buit. I si sabem alguna cosa de buits al Pròxim Orient és que mai s'omplen de coses bones".

L'hora de rebaixar la tensió?

"Crec que israelians i palestins es miren i es diuen: «Potser és millor que obrim un període d'estabilitat entre nosaltres»", assegura un diplomàtic occidental que vol mantenir l'anonimat. Però diversos analistes israelians diuen que el contrari també és veritat: el caos ha fet créixer a Israel la preocupació per la seva seguretat per sobre de la necessitat de fer avançar el procés de pau. Sallai Meridor, exambaixador de l'estat hebreu als EUA, té clar que una majoria d'israelians posen Síria, l'Iran, Egipte i Jordània per sobre de Palestina en termes "d'importància i preocupació".

stats