Publicitat
Publicitat

Puerto Rico, d'estat 51 a Bundesland 17?

Una campanya ciutadana de l'illa caribenya reclama als Estats Units annexionar-se a Berlín i deixar la unió amb els EUA

Puerto Rico, un estat alemany? Va començar com una broma en reacció al comentari del titular alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, que va oferir als Estats Units intercanviar Grècia per Puerto Rico, i al final ha derivat en la presentació d'una petició a la Casa Blanca perquè l'illa caribenya s'annexioni a Alemanya. Els promotors de la iniciativa han tramitat el canvi d'estatus a la web de la Casa Blanca, fent broma amb "la forta herència teutònica de Puerto Rico".

Aquesta petició, que ha d'aconseguir almenys 100.000 signatures per a ser atesa, "insta el Congrés [dels Estats Units] a cedir oficialment la sobirania sobre Puerto Rico, l'estat 51 nord-americà, i els seus ciutadans a la República Federal d'Alemanya". Els impulsors són els responsables d'una  pàgina de Facebook anomenada "Movimiento Puerto Rico-Alemania: Una Nación", creada divendres passat i que compta avui amb més d'un miler de "m'agrada".

Tant Grècia com Puerto Rico, amb estatus d'Estat Lliure Associat als Estats Units, intenten negociar amb els seus creditors noves condicions per a la devolució del seu deute, davant l'evidència que s'ha convertit en una càrrega massa pesada. Washington ha exercit molta pressió sobre la Unió Europea, amb Alemanya al capdavant, per solucionar la qüestió grega i mantenir intacte el club, i és per això que el comentari de Schäuble ha estat interpretat per molts com una manera subtil de dir als Estats Units que es preocupi dels seus assumptes.

Entre els arguments que donen suport a la petició d'annexió, els impulsors comenten que l'aerolínia alemanya Lufthansa ja té vols directes entre San Juan de Puerto Rico i Frankfurt i que els automòbils més venuts a Puerto Rico són els BMW i els Mercedez-Benz.

"La nostra tradició culinària sempre ha inclòs 'bratwursts'", asseguren, a l'hora que subratllen que el fet que "els nadius en diguin 'morcilla' i 'longaniza' és una manera de restringir l'herència germànica". Per als responsables d'aquesta pàgina, els comentaris del ministre alemany poden servir d'impuls perquè l'illa s'integri a Alemanya com el seu estat número 17.

Qüestionari ràpid

"T'agrada la cervesa tipus 'lager'? Alguna vegada has comprat alguna cosa Adidas o Puma? El teu cotxe té eixugaparabrises marca Bosch? Ets client de T-Mobile? T'afaites amb una Braun? T'agrada la Fanta? Beus cafè exprés d'una Kerug? Condueixes un Volkswagen, Audi, Bayerische Motoren Werke, Mercedes-Benz o Porsche? T'agrada el luxe d'un vestit Hugo Boss o un bolígraf Mont Blanc?", escriuen en un qüestionari exprés per avaluar "l'herència teutònica".

"Sigues honest amb tu mateix i deixa lliure la latent identitat germànica dins teu. Ja n'hi ha prou de la repressió i la negació del que realment som. És hora de tornar a la nostra única veritable Mutterland, és hora de convertir-nos en el dissetè Bundesland", encoratgen els impulsors de la campanya.