Publicitat
Publicitat

Rússia

Les Pussy Riot lluitaran pels drets dels presos a Rússia

Nadezhda Tolokonnikova i Maria Aliokhina han anunciat la creació d'una ONG per defensar els drets humans als centres penitenciaris del país

Les dues activistes de Pussy Riot alliberades dilluns passat, Nadezhda Tolokonnikova i Maria Aliokhina, han anunciat aquest divendres en una roda de premsa la creació d'un projecte per defensar els drets humans dels presos russos.

El projecte es dirà Zona de Dret, en un joc de paraules russes que fa referència a les presons, perquè en el llenguatge col·loquial del país, la paraula 'zona' es refereix a les presons i colònies de treballs forçats.

"Aquest projecte va començar fa temps, quan vam decidir dedicar-nos a la defensa dels drets humans a les presons on complíem condemna. La nostra vida ara està molt vinculada a aquest projecte", ha dit Tolokonnikova a Moscou.

Aliokhina ha deninciat que "a les presons hi ha moltes persones que viuen al límit de la mort".

Les dues joves van sortir lliures quan faltaven pocs mesos per complir els dos anys de condemna, imposada per "vandalisme motivat per odi religiós". Són dues de les presoneres que han quedat lliures amb l'amnistia general que va entrar en vigor la setmana passada a Rússia.

Les noies han explicat que els seu projecte no té, per ara, finançament. "Ara hem de crear un esquema de finançament transparent", ha dit Tolokonnikova, que ha descartat demanar diners a l'exmagnat Mikhaïl Khodorkovski, indultat fa una setmana pel president Putin després de passar una dècada empresonat.

"No demanarem ajuda econòmica a ningú", ha assegurat la jove de 24 anys i mare d'una filla de cinc, que ha afegit que qualsevol ciutadà pot donar recursos pel funcionament de la futura ONG.