Publicitat
Publicitat

Rússia

Putin signa l'indult a Mikhail Khodorkovski, el seu enemic polític número u

Els advocats de l'exoligarca neguen que el seu client hagi demanat el perdó presidencial. L'home porta més de 10 anys en una presó a Sibèria i defensa que és innocent

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha signat aquest divendres al matí l'indult a l'exmagnat petroler Mikhail Khodorkovski, considerat per defensors dels drets humans de tot el món com el pres polític més important de la Rússia de Putin. Khodorkovski ha passat més de deu anys empresonat a Sibèria després de ser condemnat per diversos delictes econòmics.

El president rus ha decidit concedir-li el perdó per raons "humanitàries", perquè la mare del pres està malalta.

"Ja ha estat empresonat durant més de deu anys, això és un càstig seriós", va dir aquest dijous el president al·legant que el pres li havia demanat el perdó. "Cita raons humanitàries. La seva mare està malalta", va dir Putin. "He decidit que tenint en compte aquestes circumstàncies, cal prendre una decisió, i aviat signaré un decret per perdonar-lo".

Confusió després de l'anunci

No obstant això, els advocats de Khodorkovski neguen que el seu client hagi demanat el perdó presidencial. L'antic propietari de la petroliera Iukos mai ha demanat perdó i sempre ha defensat la seva innocència.

El president va fer l'anunci en un context peculiar. Putin acabava de fer la tradicional roda de premsa anual, maratoniana (4 hores i 10 minuts) i multitudinària com sempre, sense dir res de Khodorkovsi. Va ser a la sortida quan, envoltat de periodistes, ho va dir.

L'anunci de Putin arriba després que el Parlament rus aprovés una llei d'amnistia que permetrà que surtin en llibertat les dues joves de Pussy Riot i que indultarà també la trentena d'activistes de Greenpeace. La llei no contemplava, però, perdonar els delictes econòmics i tothom donava per fet que Khodorkovski no podria sortir en llibertat.

Un magnat caigut en desgràcia

Khodorkovski va ser arrestat el 2003 després de caure en desgràcia a ulls de Putin. Aleshores propietari de la principal petroliera del país, el magnat va finançar partits de l'oposició. Va ser condemnat per frau, robatori i blanqueig de diners en dos judicis que han malmès la imatge de Putin a Occident. La mare de Khodorkovski, Marina, va dir ahir que no tenia constància que el seu fill hagués demanat un indult. "Vull creure que el perdonaran", va dir a Reuters. "Vull creure que Putin no és una causa perduda del tot".