Putin presenta noves armes nuclears i assegura que Occident "no ha pogut contenir Rússia"

En un discurs preelectoral, adverteix que un atac nuclear contra un aliat és un atac a Rússia

El president rus, Vladimir Putin, ha revelat aquest dijous una sèrie de noves armes nuclears, en un dels seus discursos més bel·licosos dels últims anys, dient que els seus míssils podrien arribar a gairebé qualsevol punt del món sense ser interceptats.

Setmanes abans d'unes eleccions el 18 de març on s'espera que surti reelegit, Putin també va dir que un atac nuclear contra qualsevol dels aliats de Moscou seria considerat com un atac contra la pròpia Rússia, que hi donaria una resposta immediata.

Putin va acompanyar la seva retòrica amb videoclips d'alguns dels míssils nous dels quals estava parlant, que es projectaven en una pantalla gegant darrere seu a la sala de conferències del centre de Moscou, amb un públic conformat per l'elit política del país.

"No han aconseguit contenir Rússia", va dir Putin en referència a Occident. "Ara han de tenir en compte una nova realitat i entendre que tot el que he dit avui no és una fanfarronada".

Entre les noves armes que Putin ha anunciat que té en desenvolupament o preparades hi ha un nou míssil balístic intercontinental, un petit cap nuclear que podria estar connectat a míssils de creuer, 'drones' nuclears submarins, una arma supersònica i un arma làser.L'audiència, formada per legisladors russos i altres figures destacades, s'ha aixecat per aplaudir en diverses ocasions duran la presentació, que ha culminat amb l'himne nacional rus.

"Els passos no amistosos cap a Rússia com el desplegament del sistema antimíssils (EUA) i la infraestructura de l'OTAN més proper a les nostres fronteres i similars, des d'un punt de vista militar, es tornaran ineficaços", ha advertit.

El líder rus ha expressat la seva preocupació per la nova doctrina nuclear nord-americana, aprovada pel Pentàgon sota la presidència de Donald Trump que aposta per reforçar i modernitzar el seu arsenal nuclear amb la vista posada a Rússia. Davant d'això, Putin assegura que la seva política és defensiva i només preveu l'ús d'armes nuclears en resposta a un atac.