EL PRESIDENT RUS A BERLÍN I PARÍS
Internacional 02/06/2012

Putin s'enroca tot i la pressió europea contra Al-Assad

El president rus, Vladímir Putin, no abandona el seu aliat, el president de Síria, Baixar al-Assad. Va quedar clar ahir després de visitar la cancellera Merkel a Berlín i el nou president francès a París.

Isaac Lluch
3 min
LA TROBADA DE LA DISCÒRDIA 
 François Hollande i Vladímir Putin van sopar ahir a l'Elisi, on van discrepar sobre el camí a seguir per acabar amb la violència a Síria.

BERLÍNEls Estats Units, Alemanya i, sobretot, França van multiplicar ahir la seva pressió diplomàtica sobre Putin, però el líder rus, tot i el to moderat en les respectives compareixences al costat de la cancellera alemanya, Angela Merkel, i del president francès, François Hollande, va fer evident que mantindrà una actitud passiva respecte de les accions brutals que el dictador sirià Baixar al-Assad està duent a terme contra els armats opositors al règim i la població civil.

"El nostre interès comú és donar suport al pla de pau de Kofi Annan (enviat especial de l'ONU) per superar l'escenari actual del conflicte. Annan és un home de molta experiència i és un error donar el seu pla per fracassat", va destacar Putin primer a Berlín i després a París.

Si bé a primera hora de la tarda Merkel, entre escèptica i pragmàtica, va aparcar la seva habitual actitud de fermesa a l'hora de pressionar el seu convidat -"en l'anàlisi sobre Síria estem d'acord, però ens diferenciem en els camins a seguir", va reconèixer la cancellera-, a la nit, Hollande va elevar el to davant el líder del Kremlin. "El règim de Baixar al-Assad s'està convertint en inacceptable i intolerable. Al-Assad ha comès actes que el desqualifiquen", va etzibar el president francès, mentre es mostrava partidari de preservar, "en una primera etapa", el pla d'Annan i prioritzar alhora la recerca d'una "solució política".

En una segona etapa, Hollande va expressar ben clarament, davant la contrarietat de Putin, que les sancions a Damasc eren "indispensables". "Moscou no està donant suport al règim d'Al-Assad perquè no està donant suport a cap de les parts del conflicte; qui diu això s'equivoca", va insistir Putin a les dues capitals europees, per respondre així a les crítiques llançades prèviament per la secretària d'estat Hillary Clinton. "Rússia aclareix que ningú vol cap guerra civil a Síria, però jo els dic [als russos] que la seva política porta cap a una guerra civil", va assenyalar Clinton en la seva visita a Dinamarca.

Bloqueig incorruptible

Rússia, juntament amb la Xina, s'oposa fins ara a un enduriment de les sancions del Consell de Seguretat de l'ONU i ja ha bloquejat dos cops resolucions en contra del règim d'Al-Assad. Després de visitar al migdia Merkel, Putin va aterrar al vespre a París i davant Hollande tampoc va prometre augmentar la pressió sobre Damasc.

Forçar l'exili d'Al-Assad, un fet que el president francès veu "imprescindible" per garantir la transició democràtica a Síria, tampoc està a l'agenda del líder rus. Ni molt menys la idea que va expressar Hollande d'intervenir militarment contra el règim sirià si hi dóna llum verda el Consell de Seguretat de les Nacions Unides. "No s'ha d'aconseguir res amb violència; la situació seria incontrolable", va prevenir Putin, mentre reclamava que el poble sirià pogués gestionar per si sol el conflicte.

"La recent massacre a Al-Haula ens demostra com n'és d'espantosa la situació dels drets humans a Síria". "Hem de buscar una solució política per evitar una guerra civil", havia rebatut, amb tot, abans Merkel.

Síria és per a Rússia la porta d'entrada al món àrab. A més, segons el prestigiós institut d'investigació per a la pau d'Estocolm SIPRI, l'estat rus és el subministrador d'armes més gran del règim d'Al-Assad. El 2011 Damasc va comprar de Rússia armes per valor de 246 milions de dòlars. "Moscou no subministra armes a Síria que puguin alimentar la guerra civil", es va afanyar a apuntar Putin. Totalment enrocat.

stats