Publicitat
Publicitat

Quaranta periodistes franceses denuncien el sexisme dels polítics

'Libération' publica un manifest en què alerten que dels comentaris que han de suportar dels representants públics

Amb el títol "Les mans quietes!", una quarantena de periodistes de política francesa han denunciat les pràctiques sexistes per part dels representants públics. "A la petita habitació on circulen diputats i convidats a l'Assemblea Nacional, un parlamentari ens dóna la benvinguda amb un sonor: "Ah, esteu fent el carrer, esperant clients?". O un altre que et passa que la mà pels cabells celebrant que ha arribat al primavera. O tot un senador que es lamenta que portes un jersei de coll, enlloc d'escot. És un candidat que davant d'una pila de micròfons decideix respondre la meva pregunta... perquè "portes un vestit bonic". És també la figura emergent d'un partit que insisteix a trobar-nos a la nit, en els horaris del poder. O en la intimitat d'una oficina, que un càrrec electe no para d'apropar-se fins que l'amenacem amb una denúncia d'assetjament". Són les situacions viscudes per una quarantena de periodistes polítiques franceses que avui publiquen al diari 'Libération' un manifest denunciant el sexisme a la política.

Asseguren que des de l'escàndol de Dominique Strauss-Khan, s'han reactivat "les línies i els hàbits masclistes, símbols de la mediocritat cívica i política" i un "paternalisme obscè".

"Ni ingènues i caricaturitzades, sabem que el nostre negoci consisteix en la construcció de la proximitat i la confiança amb les nostres fonts. Però no cal dir que no ho fem com els nostres companys homes, perquè integrem les limitacions del sexisme ambiental: evitant al màxim el cara a cara, i amb una vigilància permanent per conservar la distància adequada entre un periodista i el seu tema". 

Les periodistes saben que no són ni les úniques ni les principals víctimes del masclisme: "aquestes pràctiques, que són la fotocòpia del que passa tots els dies als carrers, fàbriques o oficines, involucren els representants electes de la República a responsables de dissenyar les polítiques i això és el que ens empeny avui a denunciar-los. Vénen de totes les famílies polítiques sense excepció, estan navegant a tots els nivells de poder i no tenen dret a la impunitat. Igual que els altres".

El manifest està signat per una quarantena de periodistes que treballen en els principals mitjans de comunicació francesos.