Publicitat
Publicitat

ALEMANYA

Quatre anys de presó per al comptable d’Auschwitz

L’anomenat comptable d’Auschwitz, l’exmembre de les SS Oskar Gröning, de 94 anys, va ser condemnat ahir a quatre anys de presó per complicitat en la mort de 300.000 jueus en aquest camp d’extermini nazi. L’Audiència de Lüneburg va declarar culpable el processat i la sentència imposada fins i tot supera la petició que havia formulat la fiscalia, que era de tres anys i mig de presó. La defensa n’havia sol·licitat la lliure absolució.

L’Audiència haurà de decidir ara si el processat compleix la condemna a la presó, a causa de la seva edat avançada i el seu precari estat de salut, una qüestió que ja va motivar diverses interrupcions del judici. El procés contra Gröning s’havia obert a l’abril amb una àmplia confessió del processat, que va admetre la seva complicitat en aquestes morts, corresponents a l’anomenada operació Hongria, en què més de 450.000 jueus van ser deportats a Auschwitz, dels quals uns 300.000 van morir a la cambra de gas.

El processat va ingressar a les SS el 1941, amb 20 anys, i va començar a servir a Auschwitz dos anys més tard. La seva tasca va consistir a confiscar els diners, l’equipatge i les altres pertinences dels que hi arribaven com a deportats, fet amb el qual va contribuir al finançament del Tercer Reich.

El judici va estar marcat per les interrupcions per malaltia de l’acusat i també per la confrontació que va tenir amb alguns representants de l’acusació particular, familiars de les víctimes o supervivents del camp. Ja en l’obertura del procés, Gröning va demanar perdó als col·lectius de víctimes, fet que va suscitar el gest d’una testimoni, que va li estendre la mà i va desencadenar les protestes d’alguns altres.