Internacional 16/11/2020

Què està passant al Sàhara Occidental?

L'enfrontament entre el Front Polisario i l'exèrcit del Marroc és ara una batalla pel relat

Cristina Mas
3 min
Un dels centenars de Land Rover que recorren les pistes de Tindouf

BarcelonaL'enfrontament que ha esclatat entre el Front Polisario i l'exèrcit del Marroc que va derivar en el primer xoc armat des del 1991 s'ha convertit, sobretot, en una batalla pel relat. Divendres l'exèrcit marroquí va entrar a la zona de seguretat per desallotjar un grup de manifestants que tallaven l'accés a un pas duaner i la guerrilla saharaui va respondre amb una declaració de guerra. Els saharauis van proclamar dissabte la fi de l'alto el foc i es van declarar en guerra, una paraula que el Marroc no ha volgut utilitzar.

Els saharauis volen recuperar la confiança d'un jovent que ja no es creu un procés de pau en via morta (els acords de Madrid del 1991 comprometien l'ONU amb un referèndum d'autodeterminació que el Marroc no deixa de dilatar i que cada dia que passa perd més suports internacionals) i que fa anys que exigeixen a la direcció històrica tornar a la lluita armada. El Marroc, per la seva banda, té interès en minimitzar el conflicte per evitar que torni a entrar en l'agenda internacional i assegura que l'alto el foc segueix vigent.

¿Hi ha una guerra?

És difícil de saber. El Polisario ha emès tres comunicats de guerra en què el ministeri de Defensa de la República Àrab Saharaui Democràtica (RASD) assegura que ha atacat sis bases militars marroquines i que ha causat baixes i desercions. El Marroc només reconeix dos atacs amb intercanvi de trets i assegura que no ha patit pèrdues humanes ni materials. L'ONU, que té desplegada una força internacional amb el mandat d'organitzar la celebració del referèndum, es manté en silenci. I el Marroc no ha permès l'accés de premsa internacional a la zona. Per ara no s'han vist imatges de morts ni de ferits.

En declaracions a l'ARA, Abidin Bucharaya, representant del Front Polisario a Catalunya, ha assegurat: "Estem en guerra, totalment. Els camps de refugiats, les nostres forces militars, les nostres seus diplomàtiques estan en situació de guerra". Per la seva banda, el ministre d'Exteriors marroquí, Nasser Bourita, va dir ahir a Josep Borrell, cap de la diplomàcia de la UE, que el seu país està "compromès amb l'alto el foc".

Per què és important el pas de Guerguerat?

Guerguerat és un pas situat a la frontera amb Mauritània, a la zona de seguretat on no hi hauria d'haver presència marroquina i on el 2006 les autoritats de Rabat van obrir un forat al mur de separació amb els territoris ocupats del Sàhara Occidental. Els saharauis denuncien que és una "bretxa" il·legal al mur, a través de la qual cada dia centenars de camions s'enduen cap a Mauritània recursos naturals del seu territori ocupat pel Marroc, com pesca o productes agrícoles.

El 23 d'octubre un centenars de civils van tallar el pas com a forma de pressió a les grans potències i en concret al consell de Seguretat de l'ONU, que a principis de novembre es va reunir per renovar el mandat de la MINURSO. Com és habitual des de ja fa uns anys, el comunicat de l'ONU ja no esmentava el referèndum d'autodeterminació i es limitava a defensar "una solució acceptable" per a totes les parts. Bucharaya fa tant responsable el Marroc com el Consell de Seguretat per haver "escalfat la situació".

Què està passant als territoris ocupats i als camps de refugiats d'Algèria?

Fa anys que entre el jovent creix la indignació per la falta d'avenços en el procés de pau i el fet que el promès referèndum a canvi del qual el Polisario va deixar la lluita armada no s'hagi concretat gairebé tres dècades després. Segons explica un activista saharui d'Al-Aaiun, la capital del Sàhara Occidental, que demana l'anonimat per por de represàlies, hi ha hagut protestes en diverses ciutats que han sigut reprimides per les forces auxiliars marroquines. "Estan anant casa per casa a detenir els joves saharauis que s'han manifestat de manera espontània", denuncia. "Hi ha un bloqueig total dels carrers i de ciutats senceres". Assegura que "la gent estava farta de la mal anomenada pau. La comunitat internacional ha decebut el poble saharaui i ara la gent dona suport a la represa del conflicte".

Als camps de refugiats de la veïna Algèria –que tradicional ha fet costat als saharauis per debilitar el seu rival regional, el Marroc– el Polisario ha decretat una mobilització general per incorporar a files tots els homes disponibles. "Portarem la guerra a tot el mur de separació", assegura el representant del partit-guerrilla a Catalunya. Preguntat sobre l'evident inferioritat militar del seu poble, assegura: "En totes les guerres hi pesa un factor psicològic i nosaltres estem disposats a morir per la nostra terra. Som beduïns que coneixem bé el desert, mentre que els soldats marroquins són allà per un salari que els arriba tard i malament".

stats