BALANÇ DE LA TRAGÈDIA
Internacional 06/07/2012

Què va fallar a Fukushima?

El tsunami va ser devastador, però la crisi nuclear de Fukushima s'hauria pogut evitar si el govern i la central s'haguessin coordinat millor. Un informe parlamentari independent ho posa de manifest.

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
DEVASTAT Vista aèria de l'estat actual del reactor 4 de la central nuclear de Fukushima Daiichi, el més destruït per la catàstrofe natural.

BARCELONA.La catàstrofe de Fukushima no va ser fruit d'un desastre natural, sinó que va ser un accident provocat per l'home. "Hem d'admetre, tot i que ens dolgui molt, que això va ser un desastre Made in Japan ", argumentava ahir Kiyoshi Kurokawa, director de la comissió parlamentària independent que durant mig any ha investigat què va fallar a la central. L'informe arriba a la conclusió que el tsunami de l'11 de març del 2011 va ser el detonant de la crisi atòmica, però que una sèrie d'errors humans van portar a una catàstrofe que s'hauria pogut evitar.

Manca de lideratgeEl costum nipó de fer cas només a l'autoritat va agreujar la crisi

Durant mesos les explicacions de la catàstrofe van ser una contradicció permanent. En un principi, no s'havien fos les barres de combustible de tres dels nuclis, després va resultar que sí. Les partícules radioactives no haurien contaminat aliments, però poc després van trobar-se alts nivells de iode fins i tot a l'aigua de la capital. El ja ex primer ministre del Japó, Naoto Kan, l'encarregat de respondre a la crisi, va acceptar, de la mateixa manera que Tepco -l'operadora de la central-, que havia "subestimat" l'accident.

Ara l'informe els culpa tots dos: "L'accident de Fukushima va ser el resultat d'un xoc entre el govern, els reguladors i Tepco, i la falta de lideratge de cadascuna de les parts". El document, però, evita nomenar responsables individuals i apunta com a causes fonamentals del desastre "les arrelades convencions de la cultura japonesa: l'obediència, la renúncia a qüestionar les autoritats i la devoció a cenyir-se al guió".

Problemes d'organitzacióEls protocols d'emergència no van funcionar correctament

El tsunami va devastar la central de Fukushima Daiichi, va paralitzar dos dels seus reactors i va esborrar del mapa qualsevol giny que pogués ajudar a restituir-los. Tant el govern com els directius de Tepco van quedar aïllats de la planta i un equip de treballadors sense especialització van haver de sortir-se'n tots sols amb una radiació altíssima, mentre els mecanismes d'emergència no funcionaven correctament i en alguns casos eren inexistents. En tota la central no hi havia cap manual que expliqués com reaccionar si un reactor es quedava sense electricitat i començava a escalfar-se, i també s'havien perdut els diagrames del manual d'instruccions per a un accident molt greu. Els treballadors, pressionats pel govern, havien de resoldre sense llum un incident del qual desconeixien l'abast.

Buits en la informacióLa població va ser víctima del caos d'organització en l'evacuació

"Si ens haguessin dit almenys alguna cosa sobre la planta nuclear quan es va ordenar l'evacuació, podríem haver reaccionat d'una manera raonable i agafar els nostres objectes de valor en lloc de sortir corrents només amb el que dúiem al damunt", explicava a la comissió parlamentària un dels residents d'Okuma. La investigació ha volgut recollir el màxim d'opinions dels evacuats i ha conclòs que l'organisme encarregat de supervisar les centrals no va declarar l'estat d'emergència quan era necessari, i va exposar, així, milers de persones a les radiacions de la central.

El govern va ser ràpid a informar les autoritats municipals de la crisi nuclear, però no els va explicar la gravetat de la situació. Com a exemple, només el 20% dels residents de la ciutat on hi havia la central sabien l'abast de l'accident quan va començar l'evacuació.

Solucions cosmètiquesCanviar càrrecs i el nom de les institucions no resoldrà la crisi

Ni la dimissió del primer ministre Naoto Kan ni la de la cúpula de Tepco és suficient per canviar les coses. "Fins que no es resolguin els problemes estructurals, les mesures preventives per a futurs accidents similars no es completaran", afegeix l'informe, el primer elaborat per una comissió parlamentària independent en el Japó democràtic. "Hem trobat per sobre de tot una organització liderada per una mentalitat que prioritza els interessos de l'autoritat per sobre dels de la societat", conclou el dur resum del document de 641 pàgines.

stats