Internacional 20/08/2012

Quito mobilitza l'Amèrica Llatina contra Londres

Ara
2 min
El president de l'Equador, Rafael Correa, durant la reunió d'Alba a Guayaquil.

BARCELONA.Una batalla entre David i Goliat. Així vol presentar el president equatorià, Rafael Correa, el conflicte diplomàtic entre Londres i Quito per la concessió d'asil diplomàtic a Julian Assange. Amb aquest objectiu, l'Equador va acollir el cap de setmana dues reunions de ministres d'Exteriors, els de l'agrupació Alba de països llatinoamericans d'esquerres i la Unió de Nacions Sud-americanes (Unasur).

El principal protagonista, Rafael Correa, va atacar el "colonialisme" britànic. "Estan fora de lloc. Amb qui creuen que estan tractant? ¿No veuen que som un govern sobirà i digne que no s'agenollarà davant ningú?", va etzibar.

Diumenge a la matinada el president veneçolà Hugo Chávez va demanar als integrants d'Alba reunits a la ciutat de Guayaquil que donessin el seu suport a l'Equador. "L'Amèrica Llatina ha de ser respectada, la nostra gent ha de ser respectada, però només units ens guanyarem el respecte", va dir el cap d'estat veneçolà.

Els integrants d'Alba van concloure la seva trobada amb una declaració que adverteix al Regne Unit de "les greus conseqüències que es desencadenarien a tot el món" en cas que la policia britànica entrés a l'ambaixada equatoriana de Londres per detenir Julian Assange.

Suport creixent

El suport a l'Equador creix a la regió. "El Regne Unit va errat. L'amenaça no és només una agressió a l'Equador, sinó que va contra Bolívia, contra l'Amèrica del Sud, contra tota l'Amèrica Llatina", va dir el president de Bolívia, Evo Morales. Els mitjans oficials equatorians van dir que altres països com Colòmbia i l'Argentina també estan d'acord amb la posició de Correa.

Les dues reunions d'ahir van precedir una trobada molt més àmplia de ministres d'Exteriors del continent que ha estat convocada d'urgència per l'Organització d'Estats Americans (OEA) per a aquest divendres a Washington, i que pot ser clau per a la resolució del conflicte.

stats