Publicitat
Publicitat

FINANCES PÚBLIQUES

Rajoy diu que l’acord costarà fins a 10.000 M€ a Espanya

Fins a un 12% del cost

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va precisar ahir que, en l’acord d’un nou rescat a Grècia, Espanya aportarà “entre un 11% i un 12%” del total, que és “el que li correspon per PIB”. D’aquesta manera, el nou rescat financer a l’economia grega costarà a les arques de l’Estat entre 9.000 i 10.000 milions d’euros si s‘acaben desembutxacant del tot els 86.000 milions que pot arribar a costar. El president espanyol va defensar ahir que aquest acord era “raonable” i “equilibrat” i va considerar que el fet que s’hagi trobat una sortida a la crisi que no impliqui l’adéu de Grècia a l’euro és una “bona notícia”. Rajoy es va congratular que s’allunyi el risc de contagi a l’economia espanyola: “Això reforça la moneda comuna, que és una moneda que tots volem ser-hi i ningú en vol sortir”, va dir.

Solidaritat i compromisos

En una roda de premsa a la Moncloa al costat del president romanès, Klaus Werner Iohannis, Rajoy va referir-se a l’acord assolit amb Grècia com un reforç de la solidesa del projecte europeu. Però també ho va aprofitar per estirar les orelles al primer ministre grec, Alexis Tsipras, recordant-li: “Hi ha alguns valors europeus que tots hauríem de complir: la solidaritat i la confiança; i convocar un referèndum sense avisar ningú va generar desconfiança”.

Rajoy va recordar també que el programa no es començarà a concretar fins que Grècia no especifiqui les seves promeses d’aprovar una sèrie de mesures dijous. Després, segons el cap de l’executiu espanyol, “és clau que tothom compleixi la seva part i els seus compromisos perquè torni la creació de llocs de treball”. El president del govern espanyol va afegir que “en els termes mitjans sempre hi ha la virtut” i va assegurar que la sortida a la crisi grega s’ha resolt amb un terme mitjà, perquè els socis han sigut “molt solidaris”.

Al matí, a Brussel·les, Rajoy també va valorar amb un to similar el rescat grec, però va fer un nou retret al govern de Syriza: “Fa un any Grècia tenia una previsió de creixement del 3% i ara està decreixent”. “Si tothom compleix amb la seva part i els seus compromisos, al final Grècia acabarà creixent”, va afegir el president espanyol, després de la maratoniana reunió a Brussel·les.