Publicitat
Publicitat

Rajoy polititza el nou rescat i farà que es voti al Congrés

Mariano Rajoy ha decidit que la crisi grega formi part de la precampanya electoral espanyola. Els bancs tancats, les cues als caixers i les tensions a l’esquerra governant són un paisatge de fons perfecte per al relat dels populars. Aferrant-se a aquest imaginari, el president del govern espanyol farà que els partits amb representació al Congrés hagin de votar el tercer rescat a Grècia, abans de la reunió de l’Eurogrup prevista per a meitats d’agost.

L’objectiu de la Moncloa és que quedi clar, a ulls de l’opinió pública, el posicionament de cada formació en aquesta qüestió, a pocs mesos d’unes eleccions que es preveuen molt disputades. El ministre d’Economia, Luis de Guindos, va recordar ahir que, entre avals i préstecs, Espanya ja destina 26.000 milions a Atenes, i que les noves ajudes incrementaran la xifra en 10.000 milions, l’equivalent al seu pes en el PIB europeu (12%). A diferència d’altres estats, l’espanyol no té obligació de sotmetre aquest compromís financer al vistiplau parlamentari.

Picabaralla en clau estatal

Que Grècia s’ha convertit en munició política ho va evidenciar el debat d’ahir sobre l’últim Consell Europeu. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va assegurar sentir “tristesa i vergonya” per l’actitud de la Moncloa, a qui va acusar de comportar-se de manera partidista. Li va retreure haver perdut pes a la UE no aconseguint que De Guindos presideixi l’Eurogrup. Rajoy, instal·lat en el discurs que va traçar a la conferència del PP el cap de setmana passat, va criticar Sánchez per haver pactat amb “el partit del senyor Tsipras a Espanya”, en al·lusió a Podem.