Internacional 04/12/2016

Raons pel 'sí' i pel 'no' a la reforma constitucional a Itàlia

Les enquestes preveuen un resultat molt ajustat. Les dades de participació fins a les 19.00, hora local, són d'un 57%

Sandra Buxaderas
2 min
Un home votant en el referèndum d'aquest diumenge per reformar la Constitució italiana

RomaItàlia es juga aquest diumenge el seu futur en un referèndum –per modificar 47 dels 139 articles de la Constitució– que ha generat molta controvèrsia i el resultat del qual podria provocar la dimissió del primer ministre Matteo Renzi.

La participació fins a les 19.00, hora local, era d'un 57%, i superava el 60% en ciutats del nord com Florència, Bolonya i Milà, i no arribava al 50% en ciutats del sud com Nàpols i Palerm.

La proposta de Renzi ha encès el país i l'ha dividit entre els partidaris de la reforma i els que creuen que és un perill per a la democràcia.

Arguments del 'sí'

  • Els defensors de la reforma diuen que Itàlia no pot seguir paralitzada per un sistema polític que consideren d'una lentitud extenuant perquè la Cambra de Diputats i el Senat tenen un poder simètric com no passa en cap altre lloc del món.
  • La reforma reduirà el nombre de parlamentaris, molt ben pagats, i n'eliminarà de vistos com a inútils com els de les províncies.
  • La relació entre l'estat i les regions se simplificarà.
  • Itàlia serà més forta a Europa perquè serà percebuda com un país capaç de renovar-se.

Les raons del 'no'

  • Els detractors dels canvis en la Constitució asseguren que la combinació d'una Cambra sense el contrapès del Senat, unida a la llei electoral que dóna automàticament majoria d'escons a la Cambra al partit guanyador, donarà un poder desconegut a l'executiu i trencarà l'equilibri de poders vigent des de la fi del feixisme.
  • L'afebliment del poder de regions i d'altres organismes locals –la reforma aboleix les províncies– conduirà a una verticalització del poder i a una exclusió dels ciutadans del sistema de presa de decisions.
stats