Publicitat
Publicitat

AMÈRICA LLATINA

Raúl Castro: “Si el Papa continua parlant així, tornaré a l’església”

El president cubà, Raúl Castro, es va entrevistar ahir amb el papa Francesc en les seves dependències privades del Vaticà, per preparar la visita del pontífex a l’illa, prevista per al setembre. Després de la trobada, de gairebé una hora, el líder cubà va confessar que es llegeix tots els discursos del Papa i va assegurar: “Si continua parlant així, els asseguro que tornaré a resar i tornaré a l’Església. No ho dic de broma”.

Castro també va agrair explícitament el compromís del primer papa llatinoamericà per facilitar la reconciliació entre Cuba i els Estats Units. El 17 de desembre, quan Castro i Obama van anunciar simultàniament que estaven disposats a normalitzar les seves relacions, tots dos van reconèixer el paper mediador de Bergoglio. El Papa visitarà Cuba al setembre, abans de viatjar a Washington, Nova York i Filadèlfia. La visita a l’illa -com la dels seus predecessors Joan Pau II i Benet XVI- ha de servir d’estímul a l’Església catòlica de Cuba. Però Bergoglio té a favor seu, davant dels cubans, que sempre s’ha oposat al bloqueig nord-americà i el fet que s’ha convertit en un símbol internacional de l’Amèrica Llatina. Francesc dóna una legitimació moral i política tant a Castro com a Obama en la seva política d’acostament. El president nord-americà també havia visitat el Papa el març del 2014.

La trobada al Vaticà va tenir un sentit privat i va ser lluny de les càmeres. El líder cubà va recordar el drama de les pasteres al Mediterrani en regalar al pontífex un quadre amb barques disposades en forma de creu i un nen resant davant seu. Bergoglio li va correspondre amb una medalla de Sant Martí de Tours, patró de Buenos Aires.

Raúl Castro ja havia estat al Vaticà el 1997, com a ministre de Defensa i candidat a succeir Fidel, per preparar la històrica visita de Joan Pau II de l’any següent. Les visites dels pontífexs a Cuba sempre han sigut un delicat joc d’equilibris entre el missatge que el règim estava disposat a obrir-se al món i afavorir la llibertat religiosa i la imatge que continuava conservant els principis revolucionaris. La visita del setembre mantindrà aquests equilibris, i encara no se sap si Bergoglio passarà uns quants dies a l’illa o si només hi farà parada, ni tampoc si posarà sobre la taula els dèficits del règim en matèria de drets humans i democràtics.