Publicitat
Publicitat

Rècord de víctimes civils a l'Afganistan en els primers sis mesos de l'any

El conflicte armat al país deixa fins al juny 5.166 persones mortes o ferides, un 4% més que en el mateix període el 2015

Trist rècord el que s'ha registrat a l' Afganistan en els primers sis mesos de 2016. El conflicte armat al país ha deixat fins al mes de juny 5.166 víctimes civils (1.601 morts i 3.565 ferits), una 4% més que en el mateix període l'any passat. La intensificació dels combats entre grups insurgents com els talibans i les tropes afganeses, així com els recents atacs de l' Estat Islàmic (EI) al país, expliquen aquest increment.

El balanç l'ha presentat aquest dilluns a Kabul la Missió de Nacions Unides a l'Afganistan (UNAMA), dos dies després que un  atemptat suïcida de Daeix en una manifestació de la minoria hazara (de la branca islàmica xiïta) a la mateixa capital afganesa matés 80 persones i en ferís més de 300. El cap de UNAMA, Tadamichi Yamamoto, ha demanat que totes les parts acabin d'una vegada amb els "horrors" d'una guerra en la qual els afganesos cauen "mentre estan resant, treballant, estudiant, recollint aigua o recuperant en hospitals".

La conseqüència d'aquesta situació, ha lamentat Yamamoto, és una xifra de víctimes "vergonyosa" i una infinitat de famílies trencades, orfes obligats a deixar l'escola per posar-se a treballar o de mutilats condemnats a la indigència. D'altres, en canvi, acaben optant per deixar el seu país "camí de la Mediterrània", ha afegit l'alt comissionat de l'ONU per als Drets Humans, Zeid Ra'ad al-Hussein, en referència a la gran quantitat de refugiats afganesos que truquen a les portes d'Europa.  Segons dades de l'ACNUR, 39.830 refugiats afganesos van per mar a Grècia fins el 21 de juliol (últimes dades disponibles).

Al-Hussein ha subratllat, a més, que hi ha afganesos que tot i haver de fugir de casa seva per la violència es queden al país, que va registrar fins al juny 158.000 desplaçats interns, un 10% més que en els sis primers mesos de 2015.

Les forces del govern deixen un 47% més de víctimes i creix la violència de l'EI

Tot i que el 60% de les víctimes civils correspon a accions dels insurgents i el 23% a les tropes afganeses, grups armats progovernamentals i forces internacionals, les Nacions Unides alerten que mentre en el primer cas baixen un 11%, en el segon s'han incrementat un 47%. D'altra banda, cada vegada més població civil (un augment del 110% aquest any) mor o resulta ferida en operacions aèries, en un context en què l'exèrcit afganès augmenta la capacitat de la seva aviació contra els talibans i altres grups insurgents.

"Les forces afganeses no combaten en grans ciutats i àrees poblades", ha defensat a l'agència Efe Javid Faisal, portaveu del cap de govern afganès, Abdullah Abdullah, després de conèixer les dades de l'UNAMA. "Les nostres forces lluiten en aldees remotes on el nombre de civils no és alt i les víctimes civils són més baixes", ha sentenciat el portaveu, que ha traslladat les culpes als talibans pels seus atacs suïcides i la col·locació de mines terrestres.

L'anàlisi, però, subratlla també el creixent nombre víctimes civils per accions de l'Estat Islàmic: 122 enfront de 13 en el mateix període de 2015. "Tenim molta preocupació sobre la possibilitat que el Daeix causi mal a civils", ha assenyalat Yamamoto en roda de premsa. De fet, les morts per l'atemptat a Kabul de dissabte no s'inclouen a l'informe.

De que l'ONU començar a fer balanç de víctimes el 2009, s'han registrat 2 2.941 civils morts i 40.993 ferits pel conflicte afganès. L'any  2015 ja es va registrar un rècord de víctimes per la guerra al país.