Internacional 31/05/2015

Rècords de calor i el desglaç a l’Antàrtida afegeixen pressió

S.s.
2 min
Protesta de Greenpeace ahir a Madrid.

Barcelona“Una persona de 70 anys de Barcelona cada dia de l’any passat va experimentar una temperatura mitjana que el seu cos no recordava”. Amb aquest grau de proximitat resumeix els efectes palpables del canvi climàtic Francisco Doblas-Reyes, investigador de l’Institut Català de Ciències del Clima i un dels científics de l’IPCC de l’ONU. La capital catalana no va patir cap onada de calor, però sí “una freqüència anòmala de temperatures per sobre de les normals”, explica.

Aquests dies, a l’altra punta del planeta, l’Índia pateix una de les onades de calor més mortíferes de la seva història. Més de 800 persones han sucumbit a les temperatures rècord de fins a 48 graus que han registrat el nord i l’est del país asiàtic. Els científics insisteixen que cap esdeveniment d’aquest tipus es pot vincular directament al canvi climàtic, “però sí la més alta probabilitat que aquests episodis siguin cada cop més freqüents i més intensos”, diu el professor del departament de meteorologia de la UB Jeroni Lorente.

L’efecte retroactiu

Per afegir encara més pressió sobre els líders polítics en l’any que han de tancar el tractat internacional contra el canvi climàtic, l’Agència Espacial Europea va fer públiques fa poc unes dades captades pel seu satèl·lit Cryosat: des del 2009 -l’any del fracàs de Copenhaguen- l’Antàrtida ha perdut 300 quilòmetres cúbics de gel al sud de la seva península, una zona que fins ara es pensava que no patia els efectes del canvi climàtic.

Aquesta pèrdua de gel terrestre no només ha contribuït a l’augment del nivell del mar, sinó que, a més, té un efecte de “retroalimentació”, ja que redueix “l’albedo planetari”, és a dir, el reflex de la llum solar que fan aquestes plaques blanques de gel, explica Lorente. Avui l’albedo planetari és del 30%, mentre que l’altre 70% de llum solar es queda a la terra i contribueix a l’augment de temperatura. Si l’albedo es redueix encara més, la temperatura pujarà.

Però més enllà d’informes sobre desglaç i catàstrofes naturals, Doblas insisteix que el que és “realment preocupant” és el que no surt a les notícies. Com el fet que “el 95% dels dies de l’any passat Barcelona va registrar una temperatura mitjana superior a la climatologia dels últims 70 anys”. “La gent ni se’n va adonar, no va ser res extraordinari”, diu, però l’efecte acumulat de l’escalfament global era al mateix termòmetre.

stats