FITA HISTÒRICA
Internacional 06/02/2013

El Regne Unit aprova el matrimoni homosexual

Els matrimonis homosexuals ja són legals al Regne Unit. La nova llei es va aprovar ahir al Parlament britànic amb un fort vot de càstig dins les files tories al seu primer ministre.

Daniel Postico
2 min
Dos activistes contra els matrimonis homosexuals van protestar ahir davant de la seu del Parlament britànic a Londres.

LONDRESLes parelles gais ja es poden casar a Anglaterra i al País de Gal·les i tenir els mateixos drets que la resta de matrimonis. En una votació històrica, el Parlament britànic va aprovar ahir al vespre la nova llei, que legalitza els matrimonis entre persones del mateix sexe. La llei va ser aprovada per una àmplia majoria de 400 vots a favor i 175 en contra.

D'aquesta manera, el primer ministre britànic, el conservador David Cameron, l'impulsor de la llei, ha aconseguit el seu propòsit. Ho ha fet gràcies al suport dels liberals demòcrates -socis de govern- i de la oposició laborista. Però el seu lideratge dins del Partit Conservador s'ha continuat debilitant, ja que més de la meitat dels seus diputats van votar-hi en contra. La crida de Cameron durant els dies previs perquè votessin va ser en va. Fins i tot va recordar que Thatcher va votar a favor de la primera llei que va despenalitzar l'homosexualitat al país el 1967. Ahir hi havia llibertat de vot, i dins els tories tothom va fer el que va voler. Els opositors conservadors consideren que la nova llei posa en perill la institució del matrimoni i que tindrà efectes legals importants.

Fins ara la legislació britànica permetia -des de l'any 2005- les unions civils de parelles gais, però no podien registrar-se oficialment com a casades, cosa que tenia diverses conseqüències. Per exemple, els matrimonis gais de persones d'altres països (on sí que és legal) no eren reconeguts a la Gran Bretanya. Des d'ara tindran els mateixos drets. La llei, que és equiparable a l'espanyola que va legalitzar els matrimonis gais el 2005, també tindrà implicacions legals, com ara la que fa referència a les adopcions i al reconeixement dels transsexuals.

La legislació aprovada ahir afecta els matrimonis a Anglaterra i el País de Gal·les, no a Escòcia i Irlanda del Nord. Ara els gais i les lesbianes es podran casar en cerimònies civils o religioses sempre que l'Església pertinent ho permeti. No esmenta les diferents religions. L'Església anglicana ha fet una forta campanya en contra de la llei perquè considera que atempta contra els pilars del matrimoni, i la catòlica també.

"Un pas endavant històric"

El vice primer ministre, Nick Clegg -liberal demòcrata-, es va mostrar exultant després de saber el resultat de la votació. "Crec que quan mirem enrere veurem el dia d'avui [ahir per al lector] com una fita cap a la igualtat -va dir-. Tant és qui siguis i qui estimis, tots som iguals". També, des de Stonewall, la principal organització de defensa dels drets dels gais i lesbianes, es va qualificar la votació com "un pas endavant històric".

El primer ministre també va qualificar la jornada d'històrica. Durant el llarg debat previ a la votació -sis intenses hores-, Cameron va dir: "[Legalitzar els matrimonis gais] enfortirà la nostra societat". "Crec en el matrimoni perquè permet a les persones comprometre's amb altres persones i crec que les persones homosexuals també s'han de poder comprometre", va afirmar. Diputats del seu partit el van rebatre. Un d'ells va arribar a qualificar la llei d'"orwelliana". Malgrat la victòria, Cameron ha patit una nova revolta dins del seu partit. Aquest cop, però, no ha perdut la votació, cosa que va passar amb el vot del pressupost europeu.

stats