Publicitat
Publicitat

Els colpistes es rendeixen a Burundi

El president del país anuncia que torna, mentre diversos dels militars colpistes són detinguts

Els militars que van intentar un cop d'Estat fa dos dies contra el president de Burundi, Pierre Nkurunziza, han anunciat aquest divendres al matí la seva rendició i s'han lliurat a les autoritats del país, segons informen mitjans locals.

La seva renúncia es produeix poques hores després que el mandatari assegurés que es trobava de tornada al país després de participar en una reunió dels líders de l'Àfrica Oriental. Una facció de l'Exèrcit havia aprofitat aquesta absència per anunciar que l'havien deposat.

La rendició dels colpistes s'ha produït cap a les 07 del matí, hora local (les 8 catalanes) després d'una trucada al Ministeri de Defensa. Minuts després han estat detinguts per les forces lleials al president.

Entre els arrestats, segons Bujumbura News, es troben el general Ndayirukiye Cyrille i dos alts comandaments de la Policia, encara que el general Godefroid Niyombare, líder de la facció colpista, encara es trobaria en llibertat.

Ahir dijous a la nit, després d'una jornada de greus enfrontaments als carrers de Bujumbura, el president de Burundi va anunciar que havia tornat al país a través del seu compte de Twitter, en què va felicitar tots els ciutadans "per la seva paciència".

El president burundès, que va desencadenar una onada de protestes fa dues setmanes en anunciar que tornaria a presentar-se candidat a les eleccions de juny, va tallar així els rumors que estava desaparegut després de la cimera celebrada a Tanzània.

Mentre Nkurunziza participava dijous a la reunió de Dar es Salaam, un general proclamava a Bujumbura l'aixecament.

El president burundès va abandonar la capital comercial tanzana en direcció a Bujumbura, on el seu avió no va poder aterrar perquè militars havien tancat les fronteres aèries i terrestres del seu país.

Durant les últimes setmanes, almenys 20 persones han mort a Burundi durant les protestes contra les aspiracions del president a presentar-se a un tercer mandat, cosa que, segons l'oposició, prohibeix la Constitució burundesa.

La candidatura de Nkurunziza ha suscitat el temor entre grans sectors de la població burundesa, que tot just fa una dècada va sortir d'una guerra civil (1993-2005) que va enfonsar el país i encara afecta greument la societat.