Publicitat
Publicitat

Renzi amenaça amb un "pla B" per forçar el repartiment d'immigrants

La UE analitza avui un altre cop la política de quotes, que enfronta els socis

Els 28 estats de la Unió Europea discuteixen avui en una reunió a Luxemburg un pla per distribuir els sol·licitants d'asil de manera més uniforme a tots els països socis per tal d'evitar concentracions als primers receptors. El ministre espanyol de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ja ha mostrat la seva negativa a "l'obligatorietat" d'acceptar quotes imposades a cada estat perquè, ha dit, "només agreujaria el problema al Mediterrani".

Durant setmanes no hi ha hagut cap manera que els estats consensuïn una política de quotes. El primer ministre italià, Matteo Renzi, ja ha advertit que sense acord Itàlia adoptarà un "Pla B" que "ferirà" Europa. Itàlia ha sostingut durant molt de temps que ni el seu govern ni Grècia poden esperar per fer front per si sols a  l'afluència de milers de refugiats només perquè són els punts de desembarcament.

En aquesta línia, el ministre de l'Interior italià, Angelino Alfano,  ha afirmat que les imatges que arriben de Ventimiglia, una població italiana a tan sols mitja hora de la Rivera Francesa, amb un centenar de migrants africans dormint sobre unes roques són "un cop de puny a la cara a tot els països europeus que volen tancar els ulls" davant aquesta crisi humanitària.

Però el ministre de l'Interior de França, Bernard Cazeneuve, li va respondre que París continuarà tornant els migrants, i que Itàlia ha de seguir els reglaments de Dublín de la UE, que assignen la major part d'asils sol·licitants al primer país de la UE que entrin fins a la seva sol·licitud hagi estat processada.